Organizația Studenților Basarabeni a trimis astăzi o scrisoare deschisă către Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale și către Oficiul Român de Imigrări în vederea simplificării procedurii de obținere a permisului de ședere. Odată cu parafarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, cetățenii Republicii Moldova pot călători în UE doar cu pașaportul biometric. Astfel, studenții cer ca pentru etnicii români din Republica Moldova permisul de ședere să poată fi acordat doar în baza pașaportului.
În atenția: Domnului Ministru Titus Corlățean
Domnului Ministru Remus Pricopie
Domnului Inspector General Chestor principal de poliție dr. Nelu POPA
Scrisoare deschisă
Stimați domni Miniștri, stimate domnule Inspector,
Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara, organizație care reprezintă drepturile și interesele studenților basarabeni veniți la studii în România, dorește să vă sesizeze o problemă cu care se confruntă studenții basarabeni la început de an universitar și care necesită întreprinderea unor măsuri din partea dumneavoastră.
Pentru a veni la studii, studenții etnici români din Republica Moldova, trebuie sa obțină o viză de studii (tip D) valabilă 90 de zile. Ca și procedură internă, viza de lungă ședere primește aprobarea Centrului Național de Vize, numai după obținerea avizului Inspectoratului General pentru Imigrari. IGI emite acest aviz în cel mult 30 de zile de la primirea solicitării, cu posibilitatea de prelungire cu 15 zile. Rezultă că, studenții, datorită procedurilor birocratice, pot aștepta până la aproape două luni până la primirea vizei, fapt ce, de multe ori determină întârzierea acestora la începutul anului universitar, având în vedere perioada de la finalizarea procedurilor de admintere până la început de an universitar, care uneori este chiar înainte de 1 octombrie (cum este cazul Universității Politehnica Timișoara unde anul acesta a fost în 22 septembrie).
Absențele de la studii cauzate de aceste întârziere sunt penalizate de universități, îndeosebi când vine vorba de seminarii și laboratoare unde prezența este obligatorie. Penalizările pot consta în plata recuperărilor și pot ajunge până la neadmiterea în examen, dacă se depășește un anumit număr de absențe. De exemplu, Regulamentul Universității de Vest din Timișoara spune că: „Studenții au dreptul la maxim 3 absențe, recuperarea lor fiind o condiție necesară promovării. Recuperarea laboratoarelor se va face numai în regim cu plata, oricare va fi motivul absenței (opțional studenții pot efectua anumite taskuri suplimentare în contravaloarea plății absențelor). O absență dacă este recuperată este necesara plata contravalorii acesteia.” (Regulament UVT)
Aducem în atenția dumneavoastră că: în 27 iunie 2014 a fost semnat acordul de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. UE a liberalizat regimul de vize pentru cetățenii R.Moldova, astfel încât aceștia să poată călători fără viză în orice ţară membră a Uniunii. Cetățenii Republicii Moldova pot călători în baza pașaportului biometric, timp de 90 de zile în UE, fără a avea nevoie de obținerea vizei. Pornind de la acest considerent pleacă și inițiativa noastră în care solicităm ca Ministertul Afacerilor Externe a României, alături de instituțiile abilitate, să permită studenților etnici români din Republica Moldova care dețin pașaport biometric și sunt admiși la studii în România să poată obține permisul de ședere doar în baza pașaportului biometric și fără a iniția alte procedee complexe de obținere a vizei.
În speranța că veți da curs pozitiv solicitării noastre și că veți sprijini participarea în condiții optime a studenților bursieri din Republica Moldova la studii universitare în România, vă asigurăm deschiderea noastră pentru a discuta mai multe aspecte privind problema enunțată.
Cu respect,
Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara