Au trecut deja 4 zile de la încheierea școlii de vară „Cunoaște-ți vecinii” , însă emoțiile și experiențele pe care le-am trăit acolo sunt încă prezente în noi. Proiectul a fost organizat în perioada 9-15 septembrie 2013 de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Primăria Mangalia și Autoritatea Națională pentru Turism.
Timp de o săptămână, 120 de tineri etnici români care studiază în România au beneficiat de un program unic și deosebit, atât prin atelierele tematice care au avut loc, cât și prin invitați remarcabili, excursii și seri sociale. Condițiile de cazare și masă, asigurate de statul român au fost la un nivel foarte înalt.
Participanții la acest proiect au fost selectați în baza unor criterii, și anume, sunt tinerii români care au obținut rezultate remarcabile în diferite domenii de învățământ, iar școala de vară vine ca o recompensă a performanțelor academice ale acestora, din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. „Consolidarea identității etnice, culturale, lingvistice și spirituale poate fi realizată prin crearea unui mediu propice de dezbateri care să faciliteze schimbul de opinii între bursierii statului român și formatori de opinie, reprezentanți ai societății civile, oameni de cultură, istorici și jurnaliști români. În timp, acești tineri vor deveni un suport atât pentru relațiile bilaterale dintre România si Republica Moldova, cât și cele cu Uniunea Europeană.”
Din activitatea tinerilor în cadrul acestor dezbateri, care au avut loc la Eforie Nord, s-a remarcat faptul că problemele discutate sunt extrem de actuale și prezente în viețile lor. S-au abordat subiecte ce țin de viața lor ca etnici români la studii în România, cât și subiecte ce țin de viața lor ca etnici români în afară granițelor românești, precum și multe altele care sunt la fel de importante pentru ei. Părerile prezentate și susținute de participanți în cadrul atelierelor tematice au fost diverse, unii se vor întoarce în spațiile românești din care provin, alții nu; unii consideră integrarea europeană ca pe un pericol pentru suveranitate și identitate națională, alții susțin că nu există nici un pericol de acest gen atâta timp cât suveranitatea și identitatea națională sunt puternic construite și imprimate în conștiința fiecărui cetățean etc. Însă, făcând abstracție de aceste diferențe de viziuni, în ochii fiecărui participant strălucea un tricolor, în fiecare din ei se zbate o inimă de român căreia nu-i este teamă să strige că este ROMÂN!
Prin această cale, OSB Timișoara felicită organizatorii primei ediții a școlii de vară „Cunoaște-ți vecinii” și aduce mulțumiri în primul rând statului român, Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Ministerului Educației Naționale, Societății Române de Televiziune, Societății Române de Radiodifuziune, Primăriei Mangalia, Autorității Naționale pentru Turism cât și participanților la acest program, fără de care acesta nu ar fi avut loc.
Romina Vișnevschi – membru OSB Timișoara