Blog

Școala de vară „Cunoaște-ți vecinii”

Gabriel Activități, Admitere
1

 În perioada 09-15 septembrie are loc școala de vară „Cunoaște-ți vecinii” la care OSB Timișoara a avut onoarea de a fi invitată. Proiectul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni  în parteneriat  cu Ministerul Educației Naționale, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiofuziune, Primăria Mangalia și Autoritatrea Națională pentru Turism la Complexul Steaua de Mare, Eforie Nord. Suntem aici începând de luni, și până astăzi am avut parte de invitați importanți, dezbateri pe teme actuale atât din România cât și din Republica Moldova și surprize plăcute din partea organizatorilor.

          Prima zi din cadrul școlii de vară a fost marcată de deschiderea oficială a proiectului, la care au fost prezenți mai mulți oficiali ai statului român, și anume: Cristian David – ministru delegat pentru românii de pretutindeni; Bogdan Aurescu – secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe; Renate Weber – membră a Parlamentului European; Ovidiu Miculescu – președinte director general, Societatea Română de Radiodifuziune; Tiberiu Apostol – director general, Ministerul Educației Naționale; Stejărel Olaru – secretar de stat, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. În cadrul deschiderii, fiecare invitat a avut un salut de bun venit adresat participanților. După festivitatea de deschidere am participat la o dezbatere/discuție pe tema: „Suveranitatea și identitatea națională în Uniunea Europeană și în relațiile UE cu țările din politica de vecinătate”, în cadrul căreia a fost invitată doamna Renate Weber, membră a Parlamentului European. Discuția a fost foarte interactivă și am reușit să găsim răspunsuri la multe întrebări legate de integrarea europeană – părți pozitive și negative, păstrarea identității naționale în contextul globalizării și chiar am discutat despre o eventuală integrare a Republicii Moldova în UE.

          În continuare, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu, ne-a ținut un curs cu tema „Interesul național, suveranitatea și instrumentele politicii externe a României în domeniul protecției minorităților”. Domnul Aurescu a început prin a ne da o veste îmbucurătoare pentru noi, românii din Basarabia, și anume ne-a comunicat faptul că după multe tratative cu Chișinăul, postul TVR își va relua activitatea după o pauză de aproximativ 5 ani. Timp de o oră dumnealui ne-a povestit despre politicile statului român în domeniul protecției minorităților. Și pe o notă prietenoasă, ziua s-a încheiat cu o cină festivă oferită de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, domnul Cristian David.

          În prima jumătate a celei de a doua zi am participat la 2 cursuri ținute de profesori universitari din cadrul Universității de Vest din Timișoara – domnul prorector Dan Lazea și Universității din București – domnul dr. Ion Bulei. Temele pentru aceste cursuri: „Drepturile minorităților ca drepturi ale omului. Relația state – organizații internaționale din perspectiva minorităților naționale” și respectiv „Istoria modernă a românilor. Reflecții identitare”. Tot în a doua zi am avut parte și de o excursie organizată la Mangalia unde am vizitat portul orașului, muzeul de arheologie care este un loc unic din Europa prin faptul că acolo a fost descoperit un mormânt foarte vechi, din anul 400 î.Hr. Nu se știe exact cine a fost înmormântat acolo însă, în interiorul lui au fost găsite 2 coroane de aur și un papirus a cărui mesaj, cu regret, nu a fost descifrat.

Miercuri, ziua a treia, l-am avut alături pe jurnalistul Emil Hurezeanu cu care am discutat despre „Afirmarea identității naționale.Provocări, drepturi și perspective”; iar profesorul universitar – dr. Florin Țurcanu, Universitatea București, Facultatea de Științe Politice, ne-a prezentat tema „Romanitatea și identitatea europeană în conștiința istorică românească”. Domnul profesor și-a prezentat și punctul său de vedere prin care zice că, până la urmă, chiar și existența Uniunii Europene se datorează, printr-un lanț trofic destul de lung, Imperiului Roman.

A 4-a zi din cadrul școlii de vară „Cunoaște-ți vecinii” are în program 2 cursuri cu teme foarte actuale pentru  minoritățile etnice : „Românitatea orientală. Între provocare și prejudecată” și „Românitatea de la sud de Dunăre și comunitățile dialectale de români”. Cursurile au fost foarte interactive chiar luând o tentă de dezbatere, la un moment dat. Tinerii participanți s-au arătat a fi interesați de problemele existente în diferite spații românești în care comunicarea în limba română este un lux.

          Am petrecut 4 zile plăcute și au mai rămas 2 care, sigur, vor fi la fel de frumoase.

 Vișnevschi Romina – OSB Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.