Blog

Tinerii basarabeni au adus dansul popular moldovenesc în Banat

Timișoara OSB Activități Etichete: , ,
1

«Unde joacă moldovenii, acolo pământul geme!»
A trecut deja mai bine de o lună de când Organizaţia Studenţilor Basarabeni a înfiinţat un cerc de dansuri populare pentru a păstra vie o părticică din cultura Basarabiei, aici, departe de casă, în Timişoara.
Cursurile au loc de două ori pe săptămână, miercuri la 18:00 şi sâmbăta la 19:00 la Casa Tineretului şi sunt absolut gratuite. Tot ce se cere de la participanţi este interesul viu manifestat pentru dansurile populare din Basarabia şi o dedicare acestei activităţi.
Definind noţiunea de dans, putem spune că este o activitate fizică care ne aduce plăcere şi nu numai că revigorează fizic, dar oferă şi un tonus psihologic pozitiv. E un fel de izvor de optimism din care ne potolim setea permanent, dar şi o modalitate pentru tineri de a se autoafirma în faţa unei societăţi întregi.
Şi, vorbind despre afirmare, iată părerea unei studente care frecventează aceste cursuri de dansuri, Olesea Condratiuc : ’’ Dansul înseamnă mişcare , mişcarea înseamnă energie şi energia înseamnă viaţă. Numai ideea de dans propriu zisă îmi pune în mişcare fiecare parte a corpului. Prin dans mă pot exprima fără a apela la cuvinte, trăiesc intens fiecare emoţie care mă învăluie, iar cel mai interesant este că dansul popular îl asociez cu ideea de “acasă”, cu “ceea ce îţi linisteste sufletul” sau “îţi face inima să bată mai repede”.

Dansul popular, în special, prin frumuseţea costumelor şi a melodiei, prin supleţea şi expresivitatea mişcărilor, prin voiciunea pe care o exprimă, contribuie în mare măsură la realizarea educaţiei estetice şi la construcţia sentimentului naţional celor ce îl practică.
’’ Ideia de a face un ansamblu de dans popular mă frământă de un an şi jumătate’’ susţine cel care ne îndreaptă paşii în dans, Petru Tudoreanu. ’’Am şi discutat această idee de nenumărate ori cu Alexei Dombrov, preşedintele OSB, Grecu Victor, fost dansator în ansamblul “Izvoraş” din Cahul şi deasemenea cu numeroşi basarabeni dornici de a învăţa dansul strămoşesc. Şi acum după un an şi jumătate îmi văd visul în realizare. Cu această ocazie vreau să le mulţumesc tuturor care au contribuit la posibilitatea realizării acestui vis şi în special celor de la FITT (Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş) pentru oferirea sălii de dans şi celor de la OSB pentru tot sprijinul şi susţinerea acordată.
Luând în consideraţie că suntem o trupă a cărei componenţă este formată atât din studenţi “incepători” în ale dansului cât şi “avansaţi”, tempourile de învăţare sunt preponderent medii spre accelerat, şi aici vreau să mulţumesc dansatorilor din categoria “avansaţi” pentru sprijinul, înţelegerea şi răbdarea de care au dat dovadă. În momentul actual am finalizat un dans numit “Sârba lui Vasile”, iar în viitor ansamblul “Horiţa” îşi propune să însuşească dansuri din mai multe zone a Moldovei precum “Hora de la Sud”,”Hora Răzăşească”, ”Tropăita”, ”Ţărăneasca”, etc.
Şi aşa să ne ajute Dumnezeu!’’

Rezultatul activităţii acestui cerc de dans popular va fi văzut în cadrul Festivalului Zilele Basarabiei, care se va desfăşura în martie, când va avea loc debutul ansamblului de dans popular Horiţa. Dar vom dansa desigur si cu ocazia altor evenimente.

Autor: Iana Polihromova – Relatii publice

1 comentariu în “Tinerii basarabeni au adus dansul popular moldovenesc în Banat

  1. tare as vrea ca „tinerii basarabeni” sa nu isi doreasca sa fie „romani’, ci oameni si sa nu se lase pacaliti de „cineva anume” , un dictator in buzunarul americanului, folosit doar pentru a irita pe altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.