Blog

La Timişoara, a avut loc deschiderea oficială a Proiectului „Succes în România”

Timișoara OSB Activități Etichete:
0

Proiectul „Succes în România” a devenit o realitate şi în Timişoara. În 10 noiembrie, în incinta Sălii Senatului din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara, a avut loc lansarea oficială a programului de mentorat dedicat studenţilor etnici români născuţi în afara graniţelor ţării. La eveniment au fost prezenţi iniţiatorul proiectului la Bucureşti, Marius Vetrici, Preşedintele JCI Timişoara şi coordonatorul proiectului la Timişoara – Alexandru Panfilii, Consulul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara, Silviu Sofronie, organizatorii proiectului, 13 studenţi selectaţi în urma concursului de înscriere, mentorii care s-au implicat voluntar în acest program de mentorat, reprezentanţii Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara şi persoane care au depăşit deja etapa de acomodare şi integrare.
Proiectul a fost iniţiat cu scopul de a ajuta tinerii etnici români născuţi în afara graniţelor ţării să se integreze în mediul socio-cultural românesc şi de a forma o nouă familie. „În anul 1999, când am ajuns la Bucureşti, am întâlnit o persoană care m-a ajutat, m-a încurajat şi mi-a dat un alt start în viaţă. Şi m-am gândit că efectul care l-a avut acest mentorat asupra mea poate fi multiplicat.”, a declarat Marius Vetrici
Excelenţa Sa, Prof. Univ. Dr. Silviu Sofronie, care are o relaţie frumoasă cu societatea tânără, întrucât predă studenţilor din anul 1978, a adresat un mesaj tinerilor înscrişi în proiect: „Am reuşit să devin membru al societăţii având norocul de a avea indrumători foarte buni. Dacă ai un mentor care să te înţeleagă, relaţia reciprocă este mult prea interesantă, se mândreşte mentorul cu elevul lui şi elevul nu uită de mentor. Ca să îţi găseşti locul tău, trebuie puse la punct şi coordonate visele. Vă doresc ca dorinţele voastre să coincidă cu putinţele.”
Evenimentul a continuat cu prezentarea studenţilor şi a mentorilor şi formarea perechilor student-mentor, care timp de un an vor colabora şi vor demonstra că, indiferent de origine, pot veni cu idei şi soluţii astfel încât să se ajute reciproc. Studenţii ne-au comunicat motivul pentru care s-au înscris în programul de mentorat şi aşteptările care le au de la acesta. Unii dintre ei au decis să participe la proiect pentru a-şi exploata capacităţile şi cunoştinţele care le deţin şi pentru a dobândi altele noi, pentru a învăţa cât mai multe de la persoane care au pornit din acelaşi loc însă au ajuns departe şi au realizat ceva în viaţă. Alţii s-au înscris în proiect deoarece le este străină noţiunea de „implicare” , au nevoie de spijin şi speră ca prin intermediul acestui program să devină persoane mai sociabile şi mai receptive la acţiuni de acest gen şi pentru că doresc să cunoască „acel succes în România”.
Mentorii, care au dat dovadă de un gest nobil şi au pus la dispoziţia studenţilor timpul lor, s-au implicat voluntar în proiectul „Succes în România”. Fiecare dintre ei au trecut prin etapa de cunoaştere şi integrare într-un mediu „străin” şi majoritatea au avut câte un mentor care şi-a lăsat amprenta asupra lor. „Rolul mentorului este să te ducă de unde eşti tu, unde vrei să ajungi, în cel mai rapid mod”, a declarat Dan Iliescu. „Mie mi-s dragi „persoanele din România de peste Prut”, ştiu să insuflu oamenilor de lângă mine oportunităţile care le au, însă totul depinde de ei, dacă dau dovadă de entuziasm”, a declarat Ovidiu Megan.
Iniţiat la Bucureşti în 2010, anul acesta, proiectul a avut succes şi în Timişoara. Cu susţinerea lui Marius Vetrici, urmează să se extindă în patru oraşe din România.
„Să fiţi motoarele care să dea drumul ediţiei a doua a proiectului”, aceasta este mesajul Preşedintelui JCI Timişoara, Alexandru Panfilii, pentru participanţii proiectului. Sperăm ca anul următor, să avem o echipă mult mai mare la organizarea evenimentului, să trezim în tineri dorinţa de a se implica cât mai mult în acţiuni de acest gen, să dezvoltăm proiectul „Succes în România” şi să ajungă a fi o tradiţie.
Autor: Irina Bîstriţchi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.