Blog

În Tabăra din Sulina tinerii au discutat cu alți doi invitați de top

Gabriel Activități Etichete: , ,
0

Acțiunile din cadrul Școlii de vară “Comunități românești și identitate europeană” continuă. Tabăra din Sulina a fost și astăzi gazda unei întâlniri între tinerii români de dincolo de granițele țării și două personalități importante din România – Dan Dungaciu, unul dintre cei mai cunoscuți editorialiști care cunosc foarte bine situația din Republica Moldova și Elena Udrea, Ministrul Turismului și Dezvoltării Regionale.
Primul invitat, Dan Dungaciu, a discutat cu tinerii despre identitate în contextul european și cel românesc, problema națională fiind una deși destul de întâlnită, totuși greu de înțeles. “Noi vorbim despre o Europa, însă Europa are un public desenat pe figura națională”, a afirmat acesta. Formarea Uniunii Europene a început mai mult sub forma unor parteneriate, fiind urmărite interese economice. În acest spațiu, nu s-a ținut cont de problema identității: “UE nu a apărut ca un exercițiu democratic în care cetățenii să discute despre ce vor face.”
De asemenea, s-au pus în discuție două aspecte care împiedică formarea unei Uniuni Europene puternice :
– nu există o economie în spatele monedei unice
– nu există un singur popor.
La întrebarea tinerilor adresată domnului Dungaciu dacă are șanse reale Republica Moldova să ajungă în UE, acesta a afirmat : “NU cred că R.Moldova va avea șanse de a se integra dacă nu va rezolva problema securității. R. Moldov este o zonă de margine. În cazul unui conflic între Rusia și UE, cu cine va ține R. Moldova?”
”Nu gândiți ca și cum suntem condamnați la un URSS mai mare.”, a afirmat Dan Dungaciu la întrebarea unui student dacă nu există riscul ca UE să se asemene cu URSS. Diferența între URSS și UE este că “în cazul URSS este vorba de viol, în timp ce în UE este vorba despre seducție”.
În a doua jumătate a zilei, tinerii din Tabăra Sulina au avut o discuție liberă cu doamna Elena Udrea. Ministrul Turismului și Dezvoltării Regionale a vorbit despre proiectele ce urmează a fi derulate pentru exploatarea potențialul turistic din Delta Dunării, inclusiv din Sulina. Printre acestea se enumeră : reabilitarea cimitirului din Sulina, reabilitarea Bibliotecii, precum și a clădirii fostului Sediu al Comisiei Europene a Dunării. Damna Udrea a afirmat că “Turismul are un potențial de creștere economică uriaș”, iar faptul că în semestrul II al anului current a fost înregistrată o creștere de 12% în sectorul turismului este un progress pentru economia României.
Anul acesta, numărul de turiști în Sulina a depășit de două ori numărul populației. Acest proces ar putea avea consecințe pozitive precum diminuarea costurilor la transportul naval din Tulcea spre Sulina ca urmare a dezvoltării concurenței din partea privaților.
A fost încheiat un parteneriat cu R. Moldova prin care România finanțează circuitul mănăstirilor și cel al drumului vinului. Fondurile în sumă de 100 milioane de euro alocate de către România vor fi utilizate pentru reparația drumurilor care merg la mănăstiri și podgorii, pentru construirea a două poduri peste Prut, reconstruirea caselor din zonele inundate.
Tinerii au avut ocazia să le adreseze o serie de întrebări invitaților. Întâlnirea a fost încheiată cu o poză de grup.

Autor: Bîstriţchi Irina – Manager Relaţii Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.