Tabere de primăvară

Departamentul pentru Românii de pretutindeni, Guvernul României în colaborare cu ANST a organizat anul acesta cea de-a XI-a serie a programului de tabere ARC.

OSB Timişoara este una din organizaţiile care au participat la această ediţie.

Unul din cele mai pitoreşti oraşe ale României, şi cel mai estic punct al Uniunii Europene, a fost gazda noastră pe o săptămână de vacanţă. Am avut parte de mai multe sesiuni de comunicare unde am adresat întrebări Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, reprezentantului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni,  Ministrului Afacerilor Externe a României cât şi altor personalităţi importante.

Ziua 1

Sfârşitul acestei veri a adus o mică şi plăcută vacanţă membrilor Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara. 9 dintre ei au avut norocul de a participa la cea de-a XI-a serie a programului de tabere ARC care s-a desfăşurat în localitatea Sulina în perioada 27 august – 3 septembrie 2012.

După cum era programat, sosirea a fost în data de 27 august în portul localităţii Sulina. Călătoria până la locul destinaţiei s-a dovedit a fi una interesantă şi lungă. Studenţii basarabeni au sosit în Tulcea după o noapte petrecută în autocarele care au venit  din Chişinău şi din Bucureşti. După aceasta am continuat să ne deplasăm spre Sulina cu unicul mijloc de transport ce ajunge până acolo – cu feribotul pe Dunăre. Întâmpinarea din partea celor din tabără a fost una surprinzătoare – cu cântece şi fanfară.

“România mai aproape de tinerii ei” este deviza acestei ediţii destinate exclusiv tinerilor basarabeni care sunt la studii în România şi în Rep. Moldova.

 

La festivitatea de deschidere ne-a spus un cuvânt de “Bun venit!” doamna C. Crăciun din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, după care am fost informaţi pe larg despre ceea ce urmează să facem în perioada în care ne vom afla în Sulina.

Ne-a aşteaptat  în continuare o săptămână plină de dezbateri unde ne-am întâlnit cu personalităţi politice ale României şi am avut ocazia să aflăm direct de la ei răspunsurile la diverse întrebări. Şi, desigur soare, mare şi distracţie în fiecare seară la terasa de pe plaja Sulina.

 

Ziua 3

Invitaţii speciali ai sesiunii din ziua a 3-a au fost personalităţi politice cât şi reprezentanţi ai autorităţilor locale :

–          Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – Ecaterina Andronescu,

–          Secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni – Natalia Elena Intotero,

–          Prefectul oraşului Tulcea – Simion Bucean,

–          Preşedintele Consiliului Judeţean, Tulcea – Horea Teodorescu,

–          Redactor-Şef, Jurnal Naţional – Victor Ciutacu,

–          Directorul revistei ”Terra Magazin” – Costin Diaconescu.

Toate aceste personalităţi au urat un ”Bun venit acasă!” tinerilor basarabeni participanţi la această ediţie a programului de tabere ARC. De asemenea au felicitat organizatorii pentru acest eveniment care oferă posibilitatea participanţilor de a face cunoştinţă cu specifiul local al deltei Dunării şi locurile turistice de acolo.

Preşedintele Consiliului Judeţean, în discursul său, s-a axat în special pe spiritul naţional  românesc . Mesajul lui a fost ca tinerii din Basarabia, care au participat la acest eveniment, să ducă mai departe acest gând al unirii şi al unei naţiuni comune.

După aceste propuneri a fost declarat deschis seminarul de dezbatere.

În cadrul acestui seminar s-a vorbit despre sistemul de învăţământ românesc, despre condiţiile de învăţământ din România de care beneficiază elevii şi studenţii basarabeni, despre importanţa vorbirii limbii române, etc.

“Eu aş clasifica şcoala în două categorii” a spus Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu: “şcoala de acasă, (pentru care le mulţumim părinţilor) şi şcoala de la şcoală – acolo se formează personalităţile. Profesorii au menirea de a descoperi în noi aceste personalităţi, acele genii şi talentele care le avem”. A mai emis, în mesajul său, ideea următoare : “Nu are importanţă unde ne aflăm, în Basarabia sau în România. Peste tot noi suntem acasă!”

Victor Ciutacu, mai apoi, a dat un sfat pentru toţi cei care se aflau în sală : “Noi cu toţii vorbim limba română (fiecare regiune cu dialectele sale). Trebuie s-o păstrăm. Căci pierderea limbii, şi mai ales a celei materne, este una din cele mai mari pierderi”.

 Apoi a urmat sesiunea de întrebări unde studenţii au avut posibilitatea de a afla tot ce îi interesează, direct din primele surse. Cele mai multe întrebări au fost adresate Doamnei Ministru.

Câteva dintre ele au sunat în felul următor :

– “Din ce cauză locurile cu bursă şi fără bursă anul acesta s-au redirecţionat? Centrele universitare mari, cum ar fi Timişoara, Bucureşti, Iaşi, au primit mai puţine locuri cu bursă, iar centrele universitare mai mici au primit cu mult mai multe locuri cu bursă.

– “Metodologia are multe articole care permite interpretarea ambiguă a lor de către fiecare universitate. De ce nu se specifică clar aceste articole? Cum putem soluţiona această problemă?”

– “Bursa lunară a studenţilor este de 65 euro. Aceasta este mai puţin decât este prevăzut în coşul minim de consum (care este circa 720 lei/luna). Prin urmare, solicităm dublarea bursei la 130 euro”.

– “Problema cazărilor. De ce studenţii nu au dreptul la cazare anuală şi fiecare universitate poate aplica politica proprie referitor la cazări?”

– “Din ce cauză aflăm atât de târziu rezultatele admiterii în universitătile din România?”

 

Ziua 4

“Etnografia şi antropologia comunităţilor româneşti”

  La acest seminar Domnul Virgil Coman – Director, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Constanţa, ne-a povestit despre istoria românilor, evoluţia ei şi cum a fost influenţată de diverse evenimente ale sale.
Şi, dacă tot eram în ajunul Zilei Limbii Române, tema seminarului a evoluat în discuţii despre istoria limbii române şi dialectele sale. Limba româna are 4 dialecte : dialectul daco-român, specific locuitorilor din Timoc, dialectul megleno-român, cel istro-român vorbit de  locuitorii peninsulei Istria şi, in final, dialectul macido-român sau aromânii care sunt cei mai mulţi la număr. Am aflat câte puţin despre fiecare dintre reprezentanţii acestor dialecte, istoria lor, etc. pentru a înţelege mai bine cum s-a schimbat limba română de-a lungul anilor.

“Problemele societăţii contemporane”

  Am ascultat, la acest seminar, ”Discurs despre dictatură” a analistului spaniol Donoso Cortez, reprezentant al viziunii Conservatoare, citit de Domnul Cristinel Pantelimon – Decan al Facultăţii de Sociologie-Psihologie a Universităţii ”Spiru-Haret”. În general textul citit a atins problemele cu care se confruntă societatea umană de mai multe secole. Căci toate acţiunile umane din istoria recentă a omenirii au fost înfăptuite în numele suprem al societăţii, spre ”binele” ei.

În seara aceleaşi zile am avut parte de karaoke la terasa de pe plajă.

 

Ziua 5

Invitatul special celei de-a 5-a zi la Sulina a fost unul din cele mai importante personalităţi a politicii româneşti, Titus Corlăţean – Ministrul Afacerilor Externe.

Sesiunea a început cu o introducere în istoria socială a României, de unde a pornit politica ca formă socială şi cum s-a dezvoltat ea. Discuţia ce a urmat a fost centrata pe situaţia geopolitică a României care decurge din istoria sa. La sosirea Ministrului Afacerilor Externe a Romaniei am discutat despre starea actuală a lucrurilor în mediul politic românesc în raport cu cel din Rep. Moldova. El a vorbit de asemenea despre rolul care îl are România în viziunea proeuropeană a Rep. Moldova.

Întrebările adresate de către studenţi Domnului Ministru s-au referit la :

– integrarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană,

– rolul României în integrarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană,

– problema românilor din sudul Ucrainei, care sunt permanent represaţi şi forţaţi să-şi nege identitatea  naţională română,

– influenţa negativă a Rusiei asupra Rep. Moldova şi dependenţa Rep. Moldova faţă de ea (gaz, lumină, etc).

– care este părerea Domnului Ministru despre vizita recentă a Agelei Merkel la Chişinău?

– ce consecinţe şi aşteptări ar trebui sa aibă Rep. Moldova de la această vizită?

La finalul discuţiei, Ministrul a urat tuturor studenţilor care se află la studii în România succese şi de asemenea a felicitat organizatorii pentru această săptămână de dezbateri interesante unde studenţii pot vorbi personal cu reprezentanţi ai puterilor politice ale României.

În seara aceleaşi zile s-a petrecut concursul de eseuri şi poezii “Mult e dulce şi frumoasă limba ce-o vorbim”, anunţat încă din prima zi. Am ascultat creaţiile participanţilor şi am intonat cântece despre limbă.

Premierea câştigătorilor a urmat în aceeaşi seară la terasa de pe plaja din Sulina.

Cu aceste evenimente s-a încheiat programul nostru oficial, seminariile şi dezbaterile cu personalităţile politice. Restul timpului petrecut la Sulina fiecare l-a întrebuinţat după propria dorinţă. Cei mai mulţi au preferat să facă plajă şi să se bucure din plin de soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *