Blog

Studenții basarabeni iau atitudine referitor la prevederile Metodologiei provizorii 2017-2018

Anastasia Candu Activități
0

Elevii  și stundenții din Republica Moldova, ce preconizează sau își fac deja studiile în România, sunt preocupați de noile prevederi apărute în Metodologia provizorie de școlarizare a românilor de pretudinteni în învățământul superior de stat și particular acreditat din România, pentru anul de studii 2017 – 2018, publicată recent pe site-ul Ministerului Educației Naționale din Romania.

Datorită faptului că Metodologia dată reprezintă un model provizoriu, iar Ministerul Educației Naționale din România sunt deschiși spre noi propuneri, studenții basarabeni din România au decis să ia atitudine. Astfel, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara împreună cu Asociația Studenților Basarabeni din Craiova (ASB),  Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj (GIB), Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni București (ASEB), Asociația Basarabenilor din Sibiu (ABS), Organizația Studenților Basarabeni din București (OSB), Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG),  Asociația Studenților Basarabeni din Târgul Jiu  (ASB),  Asociația Studenților Basarabeni din Petroșani (ASBP) , Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni  din Oradea (ASEB),  Asociația Tinerilor Basarabeni din Brașov (ATB),  Liga Studenților Basarabeni din Galați (LSBG), Grupul de Inițiativă a Românilor din Basarabia Suceava (GIRB),  Grupul de Inițiativă a Tinerilor Basarabeni Bacău (GITB), Liga Studenților Basarabeni din Ploiești (LSB),  Organizația Studenților Basarabeni din Constanța (OSB),  Organizația Studenților și Elevilor Basarabeni din Alba-Iulia (OSLB),  Organizația Studenților Basarabeni din Târgoviște (OSB), se află la etapa analizării noii Metodologii și redactarea unor  propuneri.

17474659_1638646712816638_1633853064_n

Pentru a putea prezenta opinia cât mai exactă a unui număr larg de  studenți, Organizația Studenților Basarabeni  din Timișoara a elaborat  un chestionar și a inițiat un sondaj online în rândul studenților basarabeni ce deja își fac studiile în România. Scopul sondajului este de a colecta  opiniile unui număr cât mai mare de studenți. Prin intermediul chestionarului dat, fiecare  student basarabean poate să-și exprime propria părere, dar și propunerile sale cu referire la prevederile Metodologiei pentru anul de învătământ 2017-2018. Până la momentul actual, în jur de 300 de studenți au completat acest formular.

În decurs de o săptămână, datele urmează să fie colectate și analizate, iar ulterior, trimise către Ministerul Educației Naționale, prin intermediul unei scrisori oficiale, ce va prezenta concluzia și poziția tuturor studenților basarabeni, cu statut de etnici români, bursieri ai Romaniei, referitor la noua Metodologie. Ulterior, rezultatul sondajului va fi făcut public și postat pe site-ul osb.basarabeni.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *