Blog

De 1 decembrie se merge la Alba Iulia

Doina Dombrov Activități
0

După cum știți, data de 1 Decembrie este o zi semnificativă pentru fiecare român. În 1918 la Alba Iulia s-a înfăptuit Marea Unire a  Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Regatul României, această zi devine mai târziu Ziua Națională a României.

Ca și în fiecare an, conform tradiției, membrii deOSeBiți au fost prezenți la manifestațiile dedicate Zilei Naționale a României în orașul Unirii. Cu pornirea la ora 5 din Timișoara, drumul de 4 ore și chitara ne-am îndreptat spre Alba Iulia. Pe drum am depănat amintiri, am povestit despre anul 1918, iar membrii organizației, deja experimentați ne-au împărtășit „secretele” orașului și peripețiile lor din anii precedenți.

OSB_alba2Ajunși în Alba Iulia, am găsit un aer rece și proaspăt ce ne-a întărit dorința de a descoperi un loc nou și am pornit cu pași grăbiți spre Bulevardul 1 Decembrie 1918 unde urma să fie parada militară, în cadrul căreia au defilat peste 600 de militari, transportoare blindate, tunuri, mașini de luptă și autospeciale.

Orașul, are proprietatea, ca de 1 decembrie să adune o bună parte din basarabenii veniți la studii în România într-o singură „cetate” – Cetatea Alba Carolina, am învârtit aici o horă a unirii și am urat cu toții la mulți ani românilor de pretutindeni.

Dispoziția bună a fost predominantă pe tot parcursul zilei indiferent de frig și oboseală.OSB_alba1
Ne-am simțit „ca acasă” și mândri când Zdob și Zdub, o trupă din Republica Moldova a urcat pe scenă alături de Andra, am simțit că suntem o națiune și că avem valori, o cultură bogată și spirit civic.

După 12 ore într-un oraș ce-a conservat istoria și păstrează simbolul unirii am devenit plini de speranță, am înțeles că schimbarea și drumul spre o națiune mai bună e în mâinile noastre.

Vă mulțumim tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *