Blog

Ziua de 7 aprilie mereu aduce cu sine tristețe, amărăciune și durere

Doina Dombrov Activități
0

Astăzi se împlinesc 7 ani de la evenimentele care au lăsat pete de sânge pe istoria Republicii Moldova, pete care nu vor fi uitate niciodată. În 2009, la 7 aprilie, societatea basarabeană nu a mai putut suporta nedreptatea și minciuna, sentimente care umpleau aerul atunci. Acum 7 ani, tinerii din Republica Moldova au ieșit în stradă, cu ochii plini de speranță și cu frunțile sus, cerând schimbarea, fără să bănuiască curbura tragică a respectivelor proteste.

În urma alegerilor frauduloase din 5 aprilie 2009, societatea civilă din Republica Moldova s-a autosesizat și a ieșit să protesteze și să conteste rezultatele acestora. În data de 6 aprilie oamenii încep să se adune în Piața Marii Adunări Naționale, acțiuni de solidaritate au fost observate și din partea studenților basarabeni aflați la studii în România, care la primele ore ale zilei de 7 aprilie s-au mobilizat și s-au deplasat spre Chișinău pentru a fi alături de mișcarea națiunii, însă autoritățile au interzis accesul acestora pe teritoriul țării, unii din ei fiind ținuți ilegal în vămi. În acea perioadă, toate unitățile administrative au fost deconectate de la internet, nicio pagină a presei on-line din Republica Moldova nu a putut fi accesată, iar rețelele de telefonie mobilă au fost blocate. Haosul predomina între Prut și Nistru, dar oamenii știau mai limpede ca niciodată ce-și doresc și care ar trebui să fie parcursul firesc al țării.

Totuși, adevăratul calvar din cadrul protestelor a avut loc în noaptea de 7 spre 8 aprilie, noapte în care comuniștii au comis unul din cele mai mari acte de crimă împotriva umanității în așa zisul „coridor al morții”.  Patru vieți tinere curmate, zeci de tineri și tinere arestați, maltratați și torturați. Sute de vieți și destine mutilate fizic și psihologic de către polițiștii și forțele de ordine din Republica Moldova. Cu toții știm istoria dramatică a lui Valeriu Boboc, omorât în bătăi de polițiști, care odată condamnați au reușit să părăsească țara fără a-și ispăși pedeapsa.

După 7 ani de la aceste evenimente, dreptatea rămâne a fi ascunsă într-un cerc de oameni cu interese obscure, torționarii rămân nepedepsiți, „judecătorii din iad” sunt promovați în funcții, iar o parte din tinerii care au avut de suferit, au plecat din țară, dezamăgiți. Sunt concluziile la care au ajuns reprezentații mai multor ONG-uri, care le-au oferit victimelor sprijin juridic. Potrivit acestora, doar 7 dintre cele aproape 800 de victime și-au găsit dreptatea la CEDO, restul sunt purtate dintr-o instanță în alta.

În acest an, acasă, cetățenii sunt îndemnați să iasă în data de 7 aprilie în Piața Marii Adunări Naționale la un marș al tăcerii, pentru a aduce un omagiu participanților de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009. Organizatorii îndeamnă oamenii să vină în PMAN cu o lumânare și cu o floare în memoria lui Valeriu Boboc, tânărul care a decedat în cadrul protestelor.

OSB Timișoara îndeamnă pe toți tinerii plecați de acasă să nu uite de aceste evenimente tragice din istoria Republicii Moldova, iar celor care și-au pierdut oamenii dragi – Sincere Condoleanțe, iar noi, în semn de solidaritate vom purta câte o banderolă neagră.

Autor: Andreea Bălățel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *