Blog

Festivalul cultural „Zilele Basarabiei ”, ediția a XVI-a, 2016

Doina Dombrov Activități
0

Primăvară de primăvară, timp de 16 ani, în luna martie, când Timișoara se transformă într-un tărâm de poveste, iar pe malurile Begăi apar primii mugurași și înfloresc copăceii, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara organizează unul dintre cele mai frumoase evenimente ale anului – Festivalul cultural „Zilele Basarabiei”. Festival prin care încercăm să aducem în sufletul timișorenilor o bucățică din tradițiile, valorile și datinile din Basarabia.

Noi, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara, ne propunem ca în acest an, la cea de a XVI-a ediție a festivalului, să promovăm tinere talente, de pe ambele maluri ale Prutului. Festivalul se va desfășura în perioada 25 – 27 martie, zile în care vor avea loc un șir de activități culturale.

În 25 martie, ziua deschiderii festivalului, organizăm – în premieră – evenimentul „Basarabia prin ochii copiilor”, în cadrul căruia, OSB Timișoara va povesti copiilor din clasele a I – IV-a, care își fac studiile la Liceul de Arte „Ion Vidu” din Timișoara, istoria Basarabiei.

Cum s-a format Basarabia? Care a fost evoluția acesteia în ultimele două secole? Care este situația Basarabiei la momentul actual? Care sunt atracțiile turistice? Care sunt tradițiile ce denotă identitatea noastră românească? – sunt câteva din întrebările la care vom încerca să răspundem. Tot în 25 martie, va avea loc depunerea de flori la bustul Regelui Ferdinand din Piața Victoriei, în semn de comemorare a Marii Uniri de la 1918. Iar începând cu ora 18.00, în incinta Bibliotecii Județene Timiș, va avea loc deschiderea oficială a festivalului. În cadrul festivității de deschidere, ne-am propus să vizionăm în premieră scurtmetrajul „Să vezi Parisul”, în regia lui Victor Istrati, care are la bază un subiect interesant pentru tânăra generație.

În cea de-a doua zi a festivalului, la Centrul Multifuncțional Bastion, la ora 14.00, ne așteaptă tradiționala discuție cu scriitorii. În acest an, vom discuta într-o atmosferă cordială împreună cu Nicolae Rusu și Vlad Zbârciog – despre istoria Basarabiei și greutățile prin care au trebuit să treacă în perioada sovietică românii din Basarabia.

În seara aceleiași zile, pentru a mai destinde atmosfera, începând cu ora 21.00, OSB Timișoara vă invită în club DAOS pentru un concert de neuitat. Oaspeții noștri vor fi nimeni alții decât HARMASAR, FLASH BLOOD și SONATIC. Vă îndemnăm să vă pregătiți de distracție, pentru că cele mai frumoase „dance moments” din DAOS vor fi pe ritm rock. Vă așteptăm cu drag la o seară cu muzică bună interpretată de tineri artiști!

Evenimentele din ultima zi a festivalului vor începe la ora 14.00, la Centrul Multifuncțional Bastion, unde va avea loc conferința intitulată „Generația Unirii – context istoric, acțiuni, rezultate”, în cadrul căreia va fi inițiată o dezbatere cu subiectul „De ce poate/nu poate generația actuală deveni Generația Unirii?”

Pentru a încununa frumos a XVI-a ediție a Festivalului cultural „Zilele Basarabiei”, duminică, 27 martie, va fi organizată o seară socială, unde ne vom întâlni în sânul familiei OSB, vom depăna amintiri și ne vom bucura din plin de prezent. Totul începe la ora 22.00, la Bastion, în The Sound Club.

Vă așteptăm cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *