Blog

Parcursul european al Republicii Moldova – întoarcerea la normalitate

Doina Dombrov Activități
0

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara se adresează către,

Societatea Civilă, STUDENŢII din Republica Moldova

Preşedinţia Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

Guvernul Republicii Moldova

Curtea Constituţională a Republicii Moldova

Academia de Ştiinţe a Moldovei

Protestatari din Piaţa Marii Adunări Naţionale

Consulatul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara

Republica Moldova are nevoie rapid de un guvern, care să îmbunătățească economia, să reia relațiile cu FMI și să reconfirme cursul european prin implementarea deplină a Acordului de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană. Republica Moldova este într-o situație limită. Republica Moldova se află într-o competiție de influență formidabil de dură între Federația Rusă și Europa, soarta ei fiind legată de propria ei decizie, dar și de evoluțiile din Ucraina.

Acordul de asociere semnat la data de 27 iunie 2014 la Bruxelles între Uniunea Europeană și Republica Moldova reprezintă o formă concretă de cooperare politică şi economică, fiind un instrument creat pentru ţările din Parteneriatul Estic, aflate în antecamera aderării şi a accederii la statutul de ţară candidată în procesul de aderare la UE.

Semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană  a reprezentat  fără îndoială un act de importanță istorică. Este o confirmare a parcursului ireproșabil al Republicii Moldova, dar și o încununare a eforturilor diplomatice asidue depuse de România în ultimii 10 ani de zile. În primul și în primul rând însă, este meritul cetățenilor din Republica Moldova, care au rezistat tuturor presiunilor și au ales calea europeană. Republica Moldova s-a angajat pe un traseu european ferm, însă nu ferit de riscuri. Semnarea Acordului de Asociere cu UE, obținerea unui grad crescut de securitate economică, energetică, integrarea cât mai aprofundată în mecanismele de cooperare ale Uniunii Europene, sunt etape esenţiale pentru finalizarea cu succes a acestui proces.

Considerăm că reintegrarea europeană a Republicii Moldova este o reparaţie istorică atât pentru cetăţenii moldoveni, cât şi pentru o Europă prea mult timp lipsită de componentele şi valorile ei estice. Republica Moldova este  „povestea de succes” a Parteneriatului Estic și a Politicii de Vecinătate a UE pentru că a strâns din dinți și și-a respectat cu orice preț angajamentele în fața UE. Vocaţia europeană a Republicii Moldova, precum şi dorinţa  de a merge mai departe pe drumul integrării europene reprezintă expresia voinţei proprii.

Republica Moldova a fost şi va rămâne o temă majoră a României în contextul european. Comuniunea de limbă, istorie, civilizaţie şi cultură a Republicii Moldova cu România constituie un episod special la nivel european. România are o datorie faţă de cetăţenii aflaţi dincolo de Prut, datorie derivată tocmai din această relaţie specială.

Republica Moldova trebuie să revină la valorile europene de care a fost despărţită prin forţă de o istorie ostilă. Republica Moldova trebuie să se întoarcă la valorile europene pe care, în realitate, nu le-a abandonat niciodată și pe care le-a reafirmat din prima zi a independenţei de stat.

Suntem și vom fi alături de orice guvern pro-european de la Chișinău care va implementa și respecta Acordul  de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, un guvern  care va asigura participarea societății civile, a mediului academic  și a studenților la procesul decizional, care va scoate instituțiile statului din captivitate și care va reda acestora libertatea și transparența atât în funcționarea lor cât și în procesul decizional.

Sursa foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *