Blog

Ce înseamnă Regim Liberalizat de Vize, pentru mine – cetățean simplu al Republicii Moldova?

GheorGhe Activități, Editoriale, Presa
0

Peste 10 zile cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în Europa, iar deja în iunie ţara noastră va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Prin urmare, porţile Europei se deschid şi pentru cetăţenii simpli, iar anul 2014 poate fi declarat, fără rezerve, anul realizărilor europene ale Moldovei.

Totuşi, în timp ce succesele Moldovei sunt apreciate de înalţi oficiali europeni, o mare parte din cetăţenii ei proprii nu înţeleg ce îi aşteaptă. Din lipsa de informaţie simplă, clară şi veridică despre procesele care au loc, apar diferite frici şi zvonuri, dar şi multe întrebări la care ei nu au răspuns.

Parlamenul European a votat la ședința din 27 februarie, 2014, propunerea privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii R. Moldova.

Decizia a fost susținută de 460 de deputați.

Astfel, Republica Moldova va deveni prima ţară din vecinătatea estică a Uniunii Europene care beneficiază de un regim liberalizat de vize cu UE.

De această facilitate vor putea beneficia cetățenii ce dețin pașapoarte biometrice.

Ce înseamnă regim liberalizat de vize?

Republica Moldova permite cetățenilor UE să călătorească în țara noastră pentru vizite de scurtă şedere, fără viză.  Moldovenii vor putea face vizite de scurtă şedere – până la 90 de zile – în 26 de țări europene, fără a fi nevoie de o viză.

Acest lucru va însemna mai multe drepturi de a trăi și de a lucra în țările UE ?

Nu. Abolirea vizelor în statele membre ale UE va da dreptul de a călători în UE pentru o perioadă scurtă de timp, nu dreptul de a trăi și de a lucra acolo. Vor fi aplicate în continuare normele existente legate de permisul de muncă și cele privind migrația în fiecare dintre țările membre, individual. Călătoriile fără vize vor reduce costurilor și birocrația existentă pentru a călători în aceste ţări.

Vor scădea sau vor creşte salariile după liberalizare? 

Conform Ghidului „Uniunea Europeană în Moldova” realizat cu suportul Ambasadei Britanice la Chişinău, după semnarea Acordului de Asociere, activitatea economică se va intensifica, va creşte PIB-ul şi vor crește și salariile. Astfel, experții consideră că salariile forței de muncă calificate vor crește cu circa 4,4%, a lucrătorilor de calificare medie – cu 6,5%, iar a lucrătorilor necalificați – cu 5,9%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *