Blog

Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara – aici a început totul.

GheorGhe Activități, Comunicate de presa, Presa
0

Am fost cândva împreună – noi nu am uitat.

27 martie 1918 – data care a marcat pentru totdeauna istoria unei națiuni. Nevoia de a menține istoria vie în coștiința și inimele românești a dat naștere Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei” în martie 2001.

Prima oară a fost în Timișoara, astăzi aproape fiecare centru universitar din România. Pentru noi „Zilele Basarabiei” are o semnificație aparte, deoarece odată cu festivalul a luat ființă și Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara.

Păstrăm cu sfințenie tradiția pe care au început-o primele generații de basarabeni, cei care prin prima ediție a Festivalului „Zilele Basarabiei” au încercat să aducă mai aproape de publicul din România o părticică din cultura de peste Prut.

Festivalul „Zilele Basarabiei” nu este doar un set de evenimente menite de a propaga ideea de unitate, Festivalul „Zilele Basarabiei” este sufletul nostru deschis către voi, munca noastră pentru a apropia două inimi despărțite de un Prut care pompează același sânge.

Anul acesta venim către voi cu un program pe cât de divers, pe atât de interesant, la care vă așteptăm cu drag să vă alăturați într-un număr cât mai mare.

27 martie

1100 –  Prima zi a festivalului începe cu o depunere de flori la bustul lui Ferdinand I – primul rege al României Mari, în Piața Victoriei.

1730 –  Spre seară, va avea loc deschiderea oficială a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”, ediția a XIV-a la Consiliul Local Timișoara.

1900 –  Dezbatere pe tema „Integrarea Europeană a Republicii Moldova prin învățământ de calitate”  la care vor participa invitați din Republica Moldova precum Octavian Țîcu, Maria Ciobanu și Valentina Ursu la Consiliul Local Timişoara.

2100 –  În Piața Unirii vom lansa 30 de lampioane care vor reflecta cele 3 culori simbolice neamului nostru.

28 martie

1500 –  Vineri, în a 2-a zi a Festivalului avem un program foarte interesant publicului larg. Acesta începe cu lansarea târgului de produse și brand-uri din Republica Moldova la Iulius Mall Timișoara.

1600 – Vă invităm la concert de muzică populară susținut de ansamblul folcloric,,Şoimanii” la Iulius Mall.

1900 – Pentru iubitorii de teatru, teatrul muzical – dramatic ,,Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul va prezenta spectacolul ,,Aventurile unui timid” la Casa de Cultură a Studenților Timişoara.

2300 – Seară de vineri se va încheia cu un concert incendiar susținut de „Carla’s Dreams” în clubul Heaven Studio.

29 martie

1000 – Sâmbătă dimineața, Catedrala Mitropolitană va ține o slujbă de pomenire a eroilor care au semnat unirea Basarabiei cu România.

1900 – A treia seară a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei” începe cu un concert în aer liber susținut de Cătălin Josan și Paralela 47 în Parcul Rozelor.

2200 – Ziua continuă cu o seară socială la Baza Sportivă Nr.2 a Universității „Politehnica”.

30 martie

1400 – Ultima zi din cadrul ediției a XIV-a a Festivalului Cultural „Ziele Basarabiei” mergem la muzeul Catedralei din Timișoara.

1600 – Vom proiecta filmul „Patul lui Procust” în sala Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, proiecția de film fiind evenimentul de încheiere a festivalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *