Blog

Ucraina în doliu

GheorGhe Comunicate de presa, Editoriale, Presa, Știri
0

20 februarie, 2014 (19:25) Statistici: 100 de morți, 500 de răniți.

Cele 2 culori ale drapelului ucrainean se acoperă cu sângele oamenilor nevinovați ce mor în Kiev.

Această săptămână urmărim cu mare durere și neliniște toate evenimentele ce au loc în Ucraina. Protestele care începuseră pașnic, ca reacție la decizia președintelui Viktor Ianukovici de a nu semna tratatul de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană au luat o curbură drastică. Poporul sătul de dictatură s-a răsculat împotriva conducerii și cere demisionarea guvernului și a președintelui. Protestatarii cer revenirea la Constituția din 2004 care a fost schimbată odată cu venirea la guvernare a politicianului Viktor Ianukovici, și prin care au crescut puterile președintelui „iar țara a revenit la o formă prezidențial-parlamentară de guvernare”.

Ultimele zile am urmărit cum statul ucrainean folosește arme de foc împotriva propriului popor. Zilnic se înregistrează decedați și răniți. Printre „apărătorii patriei ” au apărut și lunetiștii care au deschis focuri asupra activiștilor din zonele de protest. Chiar și azi, în centru Kievului au ieșit aproximativ 30.000 de oameni, deși astăzi o fost declarată zi de doliu. În fiecare oră apar date cu tot mai mulți răniți și decedați, nu sunt suficiente ambulanțe, răniții sunt transportați la spitale de către activiști cu mașinile proprii. Situația este deplorabilă.

Ucraina este în flăcări. Apar mesaje de la tineri care cer ajutor pentru a trăi în democrație, care nu vor vărsare de sânge, vor doar să respire liber.

„We want to be free!”

O imagine cutremurătoare a apărut astăzi, în jurul orelor 17:30, în care este afișat un mesaj adresat forțelor armate „Ostașilor, nu împușcați în poporul vostru!” .  Mesajul a apărut pe fațada Companiei Terrasoft, sediul căreia este situat aproape la baza Berkut.

Soldaților, nu trageți în propriul popor !
Soldaților, nu trageți în propriul popor !

NOI, OSB Timișoara și studenții basarabeni din România, suntem alături de cetățenii Ucrainei în lupta lor pentru libertate și democrație,  și condamnăm violențele ce au avut loc și persistă și în momentul de față în Ucraina.

      Ukraine we are with you!!!

 Vișnevschi Romina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *