Blog

”Stalin mi-a furat copilăria”

Chiper Aurel Activități, Știri Etichete: ,
0

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara în colaborare cu Universitatea de Vest și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Timişoara  au găzduit în data de 13 aprilie 2013, unul din cele mai frumoase evenimente – lansarea cărții ”Stalin mi-a furat copilăria” de Boris Vasiliev, bunicul celebrului câtăreț Dan Bălan.

Cu o poveste a vieții uimitoare, Boris Vasiliev a venit în Timișoara pentru a împărtăși publicului de aici istoria copilăriei sale. Cu o carismă basarabeană, timp de câteva ore, autorul cărții ne-a relatat povestea sa despre cum, copil fiind, a fost deportat în URSS cu mama sa, cum a fost despărțit de tatăl său, cum a reușit să se întoarcă cu greu înapoi și a trăit sub greutatea acelor timpuri.

Născut în data de 25 iulie 1932, prea puțin timp s-a bucurat de copilăria fără griji, când putea să călărească în voie prin satul său natal, Molovata din județul Orhei. Tatăl său Ilie, primarul satului, era un gospodar avut pe acele timpuri. Avea numai opt ani când trupele sovietice au invadat Basarabia, dar îşi aminteşte în detalii acea zi groaznică de 28 iunie 1940.

Cartea cuprinde memorii despre mai mulți oameni, despre cum și-au croit soarta în acele timpuri cumplite, despre suferințele suportate de ei în timpul deportării în Siberia și despre evadarea lor de acolo. Toate aceste istorii se împletesc într-un volum plin de emoții, care dezgroapă acea mare tragedie ce se intenționa a fi păstrată în secret de către autoritățile comuniste. Un destin incredibil, o carte de memorii a bunicilor noștri.

I-am avut ca invitați pe Prof. Dr. Univ. – Radu Păiușan și Președintele Uniunii Scriitorilor – Corneliu Ungureanu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *