Blog

Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei”

GheorGhe Activități, Știri
0

     Tinerii basarabeni din Timișoara au sărbătorit anul acesta cei 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă. În calendar, zilele 27- 31 martie 2013 au fost marcate în culori de tricolor, în care s-a desfășurat Festivalul Cultural  „Zilele Basarabiei”  la Timișoara.

   Avem o tradiție frumoasă, tradiție de a serba cultura și spiritul românesc care reuneșete publicul de pe ambele maluri ale Prutului, astfel realizându-se o unire culturală, socială și spirituală între cele două țări. Gazda acestui eveniment este Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara. Festivalul a ajuns la ediția a XIII-a, în cei 12 ani de activitate a organizației.

Anul acesta, ca şi în toţi anii, evenimentele organizate de membri s-au desfăşurat  pentru și despre spiritul românesc. Printre acestea, se enumeră: deschiderea oficială a evenimentului, unde  am inițiat o dezbatere pe tema ,,Redobândirea cetățeniei române – poartă spre Europa sau drept istoric?!”. Au fost alături de noi Alexandru Vakulovski și Moni Stănilă, care ne-au împărtășit din experiența proprie.

Am avut plăcerea să organizăm  o „Întâlnire cu și despre literatura basarabeană”, unde i-am avut alături ca moderator: Otilia Hedeșan, speakeri: Alexandru Vakulovski, Moni Stănilă, Ana-Maria Pușcașu, care ne-au inspirat și ne-au motivat.  Alături de invitații noștri speciali, Alexandru Vakulovski și Moni Stănilă  am petrecut o seară de confesiuni la prezentarea cărţilor: „Dați foc la cărți” de Alexandru Vakulovski și „Sagarmatha” de Moni Stănilă. De asemenea, în cadrul festivalului am avut Vizită la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

Echipa OSB TIMISOARA
Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” în Timișora 2013

Un eveniment care ne-a marcat a fost flashmob-ul organizat în Piața Operei care a „încins” la propriu. Am avut un moment de mândrie și orgoliu că suntem români. Hora răsunată în piață a unit în joc membrii organizației și trecătorii, care au dat mână cu mână pentru a resimţi UNIREA. Hora unui întreg, a unei speranțe, care s-a auzit până peste Prut.

Am avut și Proiecție de film basarabean. Aula Magna a găzduit produsul autohton „Făt” al regizorului basarabean Ivan Naniev. Printre invitați am avut și un grup de tineri basarabeni, care au venit special pentru noi, să ne încânte cu muzica lor, muzică populară moldovenească.

Cele cinci zile de festival s-au scurs foarte repede, dar  au avut o importanță mare atât pentru noi cât şi pentru societatea în care trăim.  Avem o istorie, avem un trecut, noi suntem prezentul și vom scrie viitorul. Data de 27 martie 1918 este istorie care ne-a marcat și ne-a adus în fața adevărului. Adevăr pe care ar trebui să-l urmăm și să nu permitem nimănui să ni-l ia. Adevărul e unul, iar viitorul este bazat pe adevăr și valoare. Doar împreună vom reuși să menținem semnificația zilei de 27 martie ca un simbol viu al curajului strămoșilor noștri de a transforma „o graniță într-o punte”.

Festivalul Cultural "Zilele Basarabiei" la Timisoara (Hora Unirii)
Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” în Timișoara (Hora Unirii)

Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” este oferit de Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara în parteneriat cu Universitatea „Politehnica”, Universitatea de Vest din Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara, Teatrul Naţional Timișoara, Catedrala Mitropolitană, Asociația Pro Basarabia și Bucovina, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR); bastionul Theresia, Cafeneaua D’Arc, Porto Arte Indoor&Outdoor, basarabeni.ro,  Radio Timișoara, TVR Timișoara, Jurnal Tv. Proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Mulțumim tuturor celor implicați și care au contribuit la realizarea festivalului.

Autor: Beatrice Bușinschi 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *