Blog

Români în suflet – români în istorie!

Chiper Aurel Activități, Știri Etichete: ,
0

Capitala Unirii  a tuturor provinciilor româneşti de acum 94 de ani și-a pus straie de sărbătoare și s-a aliniat la așteptarea oaspeților.

Avem o tradiție, în fiecare an tinerii din Timișoara, cu tricolorul în suflet și pe chipuri, merg la Alba Iulia pentru a lua parte la serbarea Unirii, serbarea Istoriei. Anul acesta nu am făcut excepție, destinația a 60 de tineri fiind Alba Iulia. Până a porni la drum, buna dispoziție și dorința de a merge la serbare și-au făcut loc în gențile noastre. Am avut parte de 4 ore bune de mers, pline de dispoziție și cântece de suflet fredonate cu mândrie . Între timp ne legam cu demnitate panglici de tricoloruri în piept și ne desenam pe fețe cele trei culori reprezentative, culorile reper pentru contopirea cerului (albastru), pământului (galben) și omului (roșu) în forma drapelului.

Ajunși în orașul-istorie, eram nerăbdători să luam parte la evenimente, să ne urmăm programul și să vizităm cât mai multe puncte turistice. Am avut alături și un ghid care ne-a relatat câte ceva despre fiecare punct vizitat.

La ora 10:00 am luat  parte la Ceremonialul militar. Depuneri de jerbe şi coroane la Mihai Viteazul şi Făuritorii Unirii – pietonala Mihai Viteazul, Statuia Mihai Viteazul, Statui Făuritorii Unirii. La 11.00 am putut urmări primirea soliilor din cetăţile de scaunale Unirii. Momentul care ne-a marcat și ne-a prins la propriu în miezul acțiunii a avut loc în jurul orei 11.40 – Ceremonialul schimbării Gărzii Cetăţii, care s-a ținut în dreptul porții a III–a. Am putut simți un aer de responsabilitate și onoare în același timp. Ceremonialul schimbării gărzii avea un traseu bine stabilit, ce cuprindea Poarta a IV-a , Poarta a III-a şi Poarta a I-a. 50 de soldaţi, îmbrăcaţi în uniforme ale armatei austriece medievale, compusă dintr-un corp de artilerie, unul de infanterie şi un altul de cavalerie, au participat la acest spectaculos eveniment de schimbare a gărzii Cetăţii din Alba Iulia. Corpul de artilerie este format din garda „Traseului celor Trei Fortificaţii”, care funcţionează deja de aproape doi ani, dar noutatea a reprezentat-o corpul de cavalerie şi cel de infanterie.  Cavaleria a fost reprezentată de cei şase cai, negri, cu coamă şi coadă lungă, cai frizieni, care sunt consideraţi extrem de agili şi docili. A fost o reprezentare foarte frumoasă și exactă, fiecare având un anumit rol și scop.

Un pic mai târziu, la orele 14.00, s-a derulat Spectacolul extraordinar de muzică populară dedicat Zilei Naţionale a României și o Masă populară. La ora 15:00 s-a ținut nelipsita ,,Hora Unirii” în Piaţa Toboşarului. Ora 17.00 a fost găzduită Inagurarea luminilor de sărbători în Piaţa Cetăţii, iar orașul era parcă pictat în mii de beculețe.

Am avut parte de o zi plină de istorie și împlinire. Cu toții am rămas plăcut impresionați de modul de organizare și de păstrare a tradiției de 94 de ani.

Vizita și participarea noastră a fost din suflet – pentru suflet! Nimeni nu ne poate răpi dreptul la exprimare şi la istoria noastră. Suntem o naţiune, un popor! Vorbim aceeaşi limbă şi avem aceleaşi chemări sufleteşti! Istoria nu se șterge cu buretele, ea curge în venele noastre. Aducem sincere mulțumiri partenerilor care ne-au ajutat în realizarea acestui proiect : Primăria Municipiului Timișoara și Regia Autonomă de Transport Timișoara. 

,,Basarabia-pământ Românesc’’

Tinerii Basarabeni – puntea dintre suflet şi cuget, iar într-un tot întreg formăm marea comunitate basarabeană, cu tradiţia și simțul istoriei încrustate în dorința de cunoaștere, afirmare și adevăr.

Autor: Beatrice Bușinschi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *