Blog

Soţii Teodorovici. 20 de ani de la trecerea în nefiinţă!

Chiper Aurel Știri
0

În noaptea din 29/30 octombrie 2012 se împlinesc 20 ani de la moartea cântăreţilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Soţii Teodorovici – români din Basarabia – au militat pentru unirea Basarabiei cu România, imediat după revoluţie au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia.

Dacă astăzi se învaţă în limba română este în parte meritul lor. Soţii Teodorovici au fost cei care au cântat după 1989 despre Eminescu (domnul Eminescu – cum îl numeau ei) şi astfel l-au reintrodus în cultura basarabeană ca pe o comoară pierdută şi regăsită.

Glasul celor doi, care reuşise să anime atât de mult pe românii basarabeni şi sa obţină atâtea victorii politice,  a trebuit să fie curmat. Astfel în noaptea de 29/30 octombrie 1992 au fost asasinaţi. Masina în care se deplasau spre Chişinău a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni. În maşină se aflau patru persoane, şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Doina şi Ion aflaţi pe bancheta din spate au fost striviţi între greutatea maşinii şi copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie naţională. Cu toate astea autorităţile nu au făcut dreptate morţilor, catalogând totul drept un nefericit accident în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă.

Astăzi cei apropiaţi cuplului Teodorovici evită să răspundă la întrebarea: accident sau crimă? Mulţi spun că au dovezi dar nimeni nu le scoate la suprafaţă. Totuşi nu putem ignora unele amănunte care la vremea respectivă au fost făcute publice. De exemplu faptul că ceilalţi doi pasageri ai maşini au scăpat teferi. Şoferul nu a fost condamnat iar celălalt pasager a dispărut fără urmă până în ziua de azi

Scriitorul Grigore Vieru, prieten apropiat al soţilor Teodorovici, a declarat că era la curent cu faptul că cei doi primeau telefoane şi scrisori în care erau ameninţaţi cu moartea. Când a sosit ambulanţa Doina încă nu murise, însă medicii  a refuzat să o transporte la spital şi a luat numai trupul fără viaţă al lui Ion. Doina s-a zbătut între viaţă şi moarte un timp fără să primească ajutor. După ce într-un final a murit a fost ridicată de salvare…

Cei doi au lăsat în urmă un băieţel Cristofor care la vreme aceea avea 11 ani. El a fost crescut de mama Doinei, Eugenia Marin, care primea în continuare telefoane în care era ameninţată cu moartea nepotului său – Cristofor.

Sursa : miscarea.net

Cu toate acestea, noi nu putem uita cele întâmplate şi comemorăm cei 20 de ani de la moartea regretabilă a soţilor Aldea-Teodorovici.
În data de 30 octombrie 2012  doi membri ai Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Timişoara  vor vizita monumentul din apropierea localităţii Coşereni, unde a avut loc accidentul, pentru a depune o coroană în memoria Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *