Blog

Metodologia de şcolarizare 2012-2013

Chiper Aurel Admitere Etichete: , ,
0

În curând, se dă startul admiterii la studii în România şi toţi abiturienţii au numeroase întrebări în legătură cu procedura de admitere.

Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului a publicat Metodologia de Şcolarizare a tinerilor de origine etnică română și a cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, în învăţământul din România, în anul şcolar/universitar 2012 – 2013.

Conform acesteia, au fost aprobate:

–  500 locuri pentru absolvenții de liceu din România

– 1910 locuri pentru absolvenții de liceu din R. Moldova

– 390 locuri pentru extensiunile universitare de la Bălți și Cahul

– 350 locuri pentru studii universitare de masterat

Tinerii din Republica Moldova care doresc să afle informaţii în legătură cu procedura de admitere la studii liceale sau universitare în România, pot descărca metodologia de aici.

            În continuare, vom prezenta câteva aspecte importante despre condiţiile de admitere la studii în România prezentate în metodologie.

Admiterea la studii universitare se realizează în următoarele condiţii:

Pentru studii universitare de licenţă:

–         absolvenții etnici români cu  liceul în România se înscriu direct la universităţile pentru care optează,

–          absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat din Republica Moldova, obținută în urma finalizării a 12 clase, se înscriu pe locurile cu bursă, respectiv pe locurile fără bursă. Înscrierea se face la consulatele României în Rep. Moldova din oraşele Bălţi, Chişinău şi Cahul. Candidaţii se pot înscrie numai la consulatele din raionul său. De exemplu, cei din Cahul nu pot aplica pentru studii în România la consulatul din Chişinău sau din Bălţi, ci numai la acel din oraşul lor.

Pentru studii universitare de masterat/rezidenţiat :

–          absolvenții cu diplomă de licenţă din România  se înscriu direct la instituţiile de învăţământ superior din România, care organizează concurs conform metodologiei proprii de admitere, pe locurile cu bursă, respectiv pe locurile fără bursă,

–          absolvenții cu diplomă de licență obținută în Republica Moldova se pot înscrie la studii universitare de masterat pe locuri cu taxă în lei, în cuantum stabilit pentru cetățenii români.

Ocuparea locurilor se realizează prin concurs.

Pentru a participa la concurs candidaţii trebuie să parcurgă următoarele etape:

a)      depunerea dosarului de concurs, în funcție de nivelul de studii pentru care se optează : liceu, facultate sau master,

b)      verificarea dosarului, înregistrat în centrele destinate acestui scop, de către Comisia specială,

c)      aprobarea admiterii la cursul pentru care s-a optat.

Principalele puncte ale Metodologiei sunt

Organizarea studiilor universitare în România

a) ciclul I – studii universitare de licență;

b) ciclul II – studii universitare de masterat/rezidențiat;

c) ciclul III – studii universitare de doctorat.

  1. Categorii de bursieri
  • Fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, locuri pentru care se asigură următoarele facilităţi:

–          Finanțarea taxelor de şcolarizare;

–          Bursă lunară (echivalentul în lei al sumei de 65 de euro/lună – pentru elevi şi studenți, 75 euro/lună – pentru masteranzi. (pentru elevi, studenţi şi masteranzi bursa se acordă pe parcursul anului academic, inclusiv în vacanţele de iarnă şi de primăvară, şi nu se acordă pe perioada vacanţei de vară).

–          Cazarea în internatele şcolare şi căminele studenţeşti, cu finanțare de la bugetul de stat, se asigură în limita subvenţiilor aprobate cu această destinaţie de la bugetul de stat.

Bursele studenţilor din toate ciclurile de învăţământ se suspendă în cazul în care repetă anul de învăţământ, urmând ca acestea să poată fi redobândite, în anul de învăţământ următor, după promovarea anului repetat, cu condiţia ca numărul anilor de bursă să nu depăşească durata ciclului academic. Pe perioada suspendării bursei, studenţii care repetă anul vor suporta cheltuielile de şcolarizare.

  • Fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă, locuri pentru care se asigură următoarele facilități:

–          finanțarea taxelor de şcolarizare;

–          cazare în internatele şcolare şi căminele studenţeşti, cu finanțare de la bugetul de stat.

De asemenea, bursierii statului român beneficiază de următoarele drepturi :

a) Asistenţă medicală gratuită în caz de urgențe medico-chirurgicale și boli cu potențial endemo-epidemic, în conformitate cu legislația internă în vigoare.

b) Tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun şi pentru transportul intern auto, feroviar  pe tot parcursul anului calendaristic.

Pentru mai multe informaţii, toţi doritorii sunt îndemnaţi să citeasca metodologia în întregime pentru a putea beneficia de toate facilităţile oferite de sistemul de învăţământ român.

Baftă tuturor la admitere şi nu ezitaţi să optaţi pentru studii în România. Pentru mai multe întrebări sau neclarităţi accesaţi site-ul orgniazaţiei osb.basarabeni.ro sau trimiteţi mail la adresa osb_tm@yahoo.com şi membrii organizaţiei vă vor ajuta cu informaţiile necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *