Blog

Festivalul Zilele Basarabiei editia a XI-a

Vasile Lozovan Activități, Comunicate de presa Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
0

„Cine uită, nu merită!” – N. Iorga.

În perioada 25-27 martie, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara desfăşoară a XI-a ediţie a Festivalului Cultural Zilele Basarabiei în Timişoara.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara este o asociaţie non-guvernamentală înfiinţată în urma impulsului firesc al studenţilor basarabeni de a se afirma în mediul studenţesc românesc şi de a genera o întrepătrundere între specificul cultural basarabean şi cel din România.

În scopul realizării acestui obiectiv, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara sărbătoreşte în fiecare an „Zilele Basarabiei”, ediția din acest an marchează a 11-a aniversare a acestui proiect. Sărbatorim 93 de ani de la semnarea Actului Unirii Basarabiei cu Ţara prin derularea unui şir de manifestări culturale la care vor participa personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului.

Evenimentul se va desfăşura începând de vineri, 25 martie, orele 10.00 până duminică, 27 martie, orele 21.00 în diferite locaţii din Timişoara. Programul prevede 3 seri de concerte live, pe scena festivalului va urca formaţia bucureşteană „Travka”, formație cu rădăcini basarabene, precum şi alte patru trupe de peste Prut îndrăgite de publicul din România: „Alternosfera”, „Snails”, „Paralela 47” și „Dubas”. De asemenea, în cadrul concertului, „Alternosfera” îşi va lansa noul său album – „Virgula”. Pentru amatorii de muzică populară românească va concerta cel mai renumit ansamblu folcloric al comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei (Ucraina) „Dor Basarabean”. Proiectul „KRUM” al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Rep. Moldova va oferi publicului timişorean ocazia de a cunoaște teatrul românesc de peste Prut. Din program nu vor lipsi tradiţionalele dezbateri, lansarea cărţii „Românii din Bugeac pe cale de dispariție” de George Damian și expoziţia de pictură a tînărului artist basarabean Sergiu Popescu. În completarea Festivalului „Zilele Basarabiei” ne va înveseli cu prezenţa Mitoş Micleuşanu, venit tocmai de pe „Planeta Moldova”.

Data de 27 martie 1918 rămâne un moment istoric deosebit de important pentru românii de pretutindeni, Basarabia fiind provincia care a dat startul procesului de reîntregire a României Mari.

Festivalul „Zilele Basarabiei” este oferit de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului Timişoara, Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Clubul Daos, Librăriile Cărtureşti, Ready’s Greek Food Cafe, Radio Guerrilla, Portalul Basarabeni.Ro, 24FUN, TVR Timişoara, PRO TV Timişoara, Radio Timişoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *