Blog

Solicitare si raspuns referitor la problemele viitorilor studenti basarabeni in Romania

Vasile Lozovan Presa, Scrisori deschise
1

Solicitare

Stimata Doamna Luminita MATEI,

In decursul zilei de 19.09.2007 pe portalul www.basarabeni.ro au fost postate 487 de intrebari de la tinerii basarabeni care au depus dosarele pentru studii in invatamantul universitar din Romania.Vrem sa precizam ca viitorii studenti nu au fost informati despre modul in care au fost selectati candidatii,din aceasta cauza exista o serie de nelamuriri pe care o sa le enumar mai jos:

1.Rezultatele admiterii pentru absolventii liceelor din Romania nu se gasesc pe site-ul oficial al MEC-ului.

2.Rezultatele admiterii de la facultatile private lipsesc atat pe site-ul MEC-ului cat si la ambasada Romaniei de la Chisinau.

3.Un numar mare de absolventi al liceelor din Romania , cat si din Basarabia nu se regasesc nici intr-o lista din cele 4 existente(admisi-absolventi licee Romania/admisi,absolventi licee Moldova/respinsi/neeligibili) asta in situatia in care au depus personal dosarul la MEC si au primit si bonulet..

4.Unii sunt trecuti atat in lista cu admisi cat si cea cu respinsi.

5.La Ambasada Romaniei de la Chisinau nu sunt toate rezultatele admiterii nici pana la acesta ora si asta in situatia in care studentii trebuie sa se prezinte astazi la ambasada pt depunerea actelor de perfectare a vizelor.

6.Viitorii studenti nu stiu:
a)Cand trebuie sa depuna actele in original la universitatile la care au fost admisi
b)Cum si cand aleg domeniu/sectiunea de studiu
c)Cand dau examenele (acolo unde e cazul)

Lista poate continua,insa acestea sunt cele mai stringente probleme si trebuie rezolvate in mod prioritar.In acest sens, Va rugam, sa raspundeti apelului nostru si sa ne oferiti sprijinul Dvs ,astfel incat in decursul acestei zile sa avem raspuns la aceste probleme.

Organizatiile Studentilor Basarabeni din Romania ,impreuna cu echipa portalului www.basarabeni.ro ,suntem alaturi de Dvs. si va oferim tot sprijinul,astfel incat sa oferim sansa tinerilor romani din Basarabia sa ajunga intr-un numar cat mai mare in facultatile din Romania .

Raspuns

Am sa incerc sa raspund cit mai complet la intrebarile puse de dumneavoastra, urmand ca acolo unde avem nevoie de mai multe date sa revin cu precizari in cursul zilei de astazi.

1 Rezultatele admiterii pentru absolventii liceelor din Romania se regasesc pe site-ul MECT asa cum au fost ele comunicate de universitati. In acest moment se afla pe site listele care ne-au fost comunicate de universitatile organizatoare ale admiterii. Pe masura ce primim date de la celelelalte universitati le postam pe site si le transmitem Ambasadei Romaniei la Chisinau.Trebuie sa precizam faptul ca unele universitati incheie examenele de admitere in aceste zile.

2 Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a publicat pe site-ul www.edu.ro doar listele cu cetatenii din republica Moldova care au devenit bursieri ai statului roman. Cei care au candidat pe locurile scoase la concurs de universitatile private nu beneficiaza de bursa acordata de statul roman. Insa in cel mai scurt timp si cu sprijinul acestor universitati vom publica si lista cu studentii admisi la studii in cadrul acestor institutii de invatamant

3 Candidatii care au absolvit liceul in Republica Moldova sau cei care au candidat pentru o bursa de masterat sau doctorat si nu se regasesc pe una din cele 3 liste ( admisi/ respinsi/neeligibili) pot sa ne contacteze pentru a putea sa verificam care este situatia acestora. Cei care au dat admitere in Romania la o universitate si care au fost declarati admisi se regasesc in anunturile afisate de fiecare institutie de invatamant superior. Pe masura ce primim aceste notificari, le vom publica pe site-ul nostru.

4 In tabelul dosare neeligibile au fost trecute toate numerele de dosare depuse, inclusiv cele care au fost dubluri de dosare. Pentru acest cazuri, unul din dosare a intrat in evaluare.

5 Ambasadei Romaniei la Chisinau i-au fost transmise toate datele pe care le-am avut disponibile in acest moment.

6 Noi vom publica pe site-ul MECT in aceste zile o Notificare cu privire la elementele listate de dumneavoastra la acest punct.

Luminita Matei

1 comentariu în “Solicitare si raspuns referitor la problemele viitorilor studenti basarabeni in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *