Blog

Romanii de pretutindeni – o prioritate politica

Vasile Lozovan Comunicate de presa, Presa
0

Dupa ce ieri, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a dat startul editiei a II-a a scolii de vara „Comunitati romanesti si identitate europeana”, astazi, participantii au dezbatut, impreuna cu reprezentantii unor partide politice din Romania, situatia romanilor de pretudindeni si probelemele acestora.

Astfel, o mare parte a discutiilor s-a referit la acordarea cetateniei romane etnicilor romani din afara granitelor, considerata cea mai importanta problema in momentul de fata. Horatiu Buzatu, deputat PLD, a declarat, in acest sens, ca Legea cetateniei se discuta, in acest moment, in Senat, urmand a fi promulgata in cel mai scurt timp.

In alta ordine de idei, doamna deputat PD in Parlamentul Romaniei, precum si in cel european, Roberta Nastase, a facut referire la unul dintre cele mai recente demersuri intreprinse de Domnia Sa pentru cresterea gradului de informare a parlamentarilor europeni in legatura cu situatia din Republica Moldova si conflictul inghetat din Transnistria. Drept urmare, la 27 august curent, de Ziua Limbii Romane, cei trei detinuti politici de la Tiraspol, eliberati recent, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si, respectiv, Tudor Petrov Popa, vor fi audiati in Parlamentul European.

La final, invitatii la dezbatere au promis partcipantilor initierea demersurilor necesare pentru solutionarea grabnica a probelemelor cu care se confrunta roamanii din afara granitelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *