Blog

Noi promisiuni de solutionare a problemelor tinerilor basarabeni

Vasile Lozovan Comunicate de presa, Presa
0

Participantii la scoala de vara „Comunitati romanesti si identitate europeana” care se desfasoara zilele acestea la Bucuresti, s-au intalnit, in dimineata zilei de astazi, cu secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), Mihai Gheorghiu si, respectiv, secretarul de stat din cadrul Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului (MECT), Dumitru Miron.

Cei doi oficiali au fost asaltati cu intrebari, participantii solicitandu-le raspunsuri la probleme ce tin, in principal, de activitatea de studiu in cazul lui Miron sau de relatia DRRP cu romanii din afara granitelor in cazul secretarului de Stat Mihai Gheorghiu.

O noua promisiune de marire a burselor

Astfel, intrebat despre proiectul de lege cu privire la marirea cuantumului burselor etnicilor romani din afara granitelor aflati la studii in Romania, reprezentantul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Dumitru Miron, a declarat ca acesta a suportat cateva modificari dupa ce nu a primit avizul catorva ministere de resort, urmand ca la inceputul acestui an universitar sa fie aprobat. In caz contrar, Miron a spus ca asteapta tinerii „sa-i ceara socoteala”, exprimandu-si deschiderea spre dialog.
De mentionat ca proiectul de lege prevede o marire a burselor cu aproximativ 80 la suta.

Cazare pentru toata lumea…

Atentionat de faptul ca o mare parte dintre cei ce vin la studii in Romania nu au unde sa traiasca, Miron a spus ca noua Metodologie privind scolarizarea basarabenilor garanteaza tuturor tinerilor veniti la studii in Romania locuri de cazare gratuite. Astfel, subventia pentru cazare pentru un tanar basarabean, de exemplu, este de 250 RON pentru lunile de iarna si, respectiv, 180 RON pentru restul anului.

10-12 septembrie – rezultatele admiterii

Facand referire la rezultatele admiterii la studii in Romania a candidatilor din R. Moldova, Miron a declarat ca acestea se vor afisa intre 10-12 septembrie curent.

Absolventii universitatilor din R. Moldova – incompatibili cu normele Romaniei

Intrebat despre motivele pentru care, incepand cu acest an, absolventii universitatilor din R. Moldova nu mai pot candida pentru studii de masterat sau doctorat in Romania, Miron a declarat ca aceasta decizie a fost determinata de sesizarea unor incompatibilitati dintre programele de studiu din R. Moldova cu cele din Romania. Solicitat sa dea amanunte cu privire la natura acestor incompatibilitati, Miron a replicat transant: „E vorba de metodologie. Punct. Si ea va fi aplicata”.

In alta ordine de idei, intrebat despre criteriile in baza carora sunt evaluate proiectele pe care Departamentul penru Relatii cu Romanii de Pretutindeni le finanteaza, Mihai Gheorghiu a declarat scurt ca unul dintre cele mai importante criterii este rezultatul proiectului care, potrivit Domniei Sale, ar trebui sa aduca valoare adaugata pentru o comunitate sau alta. Pentru mai multe detalii, Gheorghiu a facut trimitere la site-ul Ministerului Afacerilor Externe, acolo unde se pot gasi informatii cu privire la programele finantate de catre DRRP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *