Blog

Martie, 2006 – Rezolutie OSB

Vasile Lozovan Presa, Scrisori deschise
0

In cadrul dezbaterii pe tema Viitorul tinerilor romani de pretutindeni desfasurata in data de 25 martie 2006 in Sala de Consiliu din cadrul Facultatii de Drept UVT am lansat in discutie urmatoarele subiecte:

  1. Care va fi statutul studentilor basarabeni dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si care va fi pozitia MECT in ceea ce priveste acordarea de burse studentilor si elevilor din Rep. Moldova.
  2. Cum va fi posibila intrarea in Romania a studentilor precum si a cetatenilor din Rep. Moldova in conditiile in care din data de 1 noiembrie 2006 se va introduce sistemul de vize pentru a trece frontiera Romaniei.
  3. In conditiile in care cuantumul bursei acordate de Statul Roman studentilor din Rep. Moldova nu asigura nici macar minimul de subzistenta s-a propus indexarea bursei la cosul minim de consum sau acordarea studentilor din Rep. Moldova, posibilitatea de a se angaja legal astfel incat sa-si suplimenteze veniturile. In acest caz s-a propus facilitarea procesului de obtinere a permisului de munca.
  4. S-a propus facilitarea procesului de redobandire a cetateniei pentru cetatenii Rep. Moldova.
  5. Am propus infiintarea unui Consiliu Consultativ format din reprezentanti din fiecare centru universitar in care exista initiative ale studentilor basarabeni din Romania si din Rep. Moldova. Acest Consiliu ne-am propus sa contina doua secretariate de centralizare a informatiilor legate de problemele studentesti depistate. Unul din aceste secretariate sa fie la Bucuresti si celalalt la Chisinau si sa stabilim un calendar periodic pentru sedintele comune ale acestor secretariate.

 


 

Secretar sedinta,
Irina Druta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *