Blog

LA TIMIŞOARA, A DEBUTAT CONGRESUL „IDENTITATEA CULTURALĂ A TUTUROR ROMANILOR”

Vasile Lozovan Comunicate de presa, Presa
0

Oraşul Timişoara a găzduit, in aceste zile, cea de a XVI-a ediţie a Congresului internaţional „Identitatea culturală a tuturor romanilor”. Evenimentul este organizat de Asociaţia „Astra Romană pentru Banat, Porţile de Fier şi romanii de pretutindeni”, in colaborare cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni (OSB) din Timişoara si alte ONG-uri din Timişoara şi are ca temă „Ctitoriile domnitorilor români din Dacia Aureliană (Timoc, Serbia şi Bulgaria) şi Macedonia”, informează AP FLUX.

Manifestările au început pe 13 octombrie cu o expoziţie de pictură realizată de un grup de artişti din localitatea Uzdin (Serbia), avand ca temă portul popular romanesc.

Expoziţia a fost urmată de lansarea mai multor cărţi şi reviste printre care „Basarabeni.ro”, editată de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, „Raul Zero şi plopul fără soţ”, de scriitorul basarabean Iurie Bojoncă, „Intre timp şi nemoarte”, de Vlad Zbarciog şi „Fragil şi inaripat”, de Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naţionale din Moldova.

Deschiderea oficială a congresului a avut loc la Universitatea de Vest din Timişoara şi a fost prezidată de IPS Nicolae Corneanu, Mitropolit al Banatului, care deţine şi funcţia de preşedinte al Comitetului de organizare. „Deşi tema congresului este istorică, prioritar fiind abordate teme ale confraţilor din sudul Dunării, totuşi sunt abordate şi probleme care se referă la identitatea romanilor. Acest congres ne oferă bucuria de a ne intalni, conversa, schimba idei, manifesta idealuri de identitate naţională, ideal scump pentru noi cat şi pentru romanii din afara ţării”, a spus IPS Nicolae Corneanu.

Printre invitaţii de peste hotarele Romaniei se numără: Pedrag Belaşevici, Duşan Parvulovici, Boian Alexandrovici – din partea romanilor din Serbia, Ivan Alexandrov, Plamca Nekitov, Ivo Gheorghiev – din partea romanilor din Bulgaria, Sergiu Bucşa preşedintele OSB Timişoara – din partea romanilor basarabeni, mai informează AP FLUX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *