Blog

Incepand cu semestrul al doilea al anului de studiu 2006/2007 cuantumul burselor va fi marit

Vasile Lozovan Comunicate de presa, Presa
0

COMUNICAT DE PRESA

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau a avut astazi, 16 ianuarie, o intrevedere cu doi dintre liderii studentilor basarabeni din Romania. Astfel, presedintii Organizatiilor Studentilor Basarabeni din Timisoara si Bucuresti, Alexandru Risneac si Vlad Durnea din Romania, pret de doua zile au colectat mesaje si intrebari pentru ministrul Educatiei pe portalul www.basarabeni.ro.

Ca urmare a problemelor semnalate, ministrul a declarat ca, in cazul elevilor de liceu care se confrunta cu probleme grave, vor fi desemnat, in regim de urgenta, responsabili de situatia basarabenilor in fiecare Inspectorat Scolar din judetele unde isi fac studiile elevi basarabeni. In privinta obligativitatii acestora de a achita bonurile de masa la cantinele caminelor internat, domnia sa a spus ca nu exista un cadru legal pentru a face acest lucru. Ba mai mult, acesta a calificat aceasta procedura drept un „abuz” din partea institutiilor de invatamant. In aceeasi ordine de idei, Hardau a declarat ca elevii bursieri trebuie sa fie cazati gratuit, indiferent de caminele in care ar fi trebuit sa fie repartizati de catre Inspectoratul local.
In ceea ce-i priveste situatia studentilor, in cadrul intrunirii au fost evidentiate mai multe probleme prioritare:. Una dintre ele ar fi imposibilitatea studentilor basarabeni de a beneficia de o bursa de merit din cauza inexistentei unui cadru legal. De asemenea, in legatura cu bursele Socrate si Erasmus, de care in alte tari Europene se pot bucura si studentii straini, lucru imposibil in momentul de fata in Romania, Ministrul Educatiei si Cercetarii va analiza aceasta problema si se va gasi o solutie ca si studentii basarabeni sa poata concura pentru ele.
Una dintre problememe cele mai acute pentru tinerii basarabeni veniti la studii in Romania, o reprezinta bursa. In legatura cu aceasta, din initiativa Ministrului Educatiei si Cecetarii, Mihail Hardau, incepand cu semestrul al doilea al anului de studiu 2006/2007 cuantumul burselor va fi marit.

Pe tot parcursul dicutie Ministrul Mihail Hardau a manifestat un interes deosebit fata de problemele cu care se confrunta basarabenii in Romania pe plan educational, exprimandu-si deschiderea pentru a conlucra cu organizatiile de profil de fiecare data cand va fi cazul.

Anexa:

ROMANIA
MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
DIRECTIA RELATII INTERNATIONALE
COMPARTIMENTUL ROMANII DE PRETUTINDENI


Influente financiare lunare privind cuantumul burselor
pentru elevii, studentii, masteranzii, doctoranzii, medicii rezidenti si cursantii din Republica Moldova si Ucraina aflati la specializare/perfectionare postuniversitara, pentru cei de origine etnica romana din afara granitelor tarii, pentru cetatenii romani cu domiciliul stabil in strainatate, precum si pentru cetatenii romani, bursieri ai statului roman, care studiaza in instiutii si unitati de invatamant de stat din Romania.

Benificiari:

  • Elevi: 2800 pers.
  • Studenti: 5700 pers.
  • Masteranzi, medici rezidenti, cursanti: 850 pers.
  • Doctoranzi: 200 pers.

Cuantumul Nou

Elevi: 65.0 Euro = 220.441 LEI

Studenti: 65.0 Euro = 220.441 LEI

Masteranzi, medici rezidenti, cursanti: 75.0 Euro = 254.355 LEI

Doctoranzi: 85.0 Euro = 288.269 LEI

Curs Valutar la 05.01.2007: Euro = 3.3914 LEI

Diferenta suplementare/luna = 962.328 LEI
Fond anual vechi = 12.223.324 LEI
Fond anual nou = 25.771.260 LEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *