Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei”

„Sărbătorim astăzi înfăptuirea unui vis
care demult zăcea în inimile românilor de dincolo
și dincoace de apele Prutului.” (Regele Ferdinand I)

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara organizează cea de a XII-a ediție a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”, care se va desfășura în perioada 27 martie – 1 aprilie. Evenimentul aniveresează 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă din 27 martie 1918, ziua în care basarabenii au început să-și clădească un viitor românesc.

A devenit deja o tradiție, ca în fiecare an, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara să aducă o parte din cultura din Republica Moldova și să o prezinte publicului din Timișoara. Festivalul reunește români de pe ambele maluri ale Prutului, astfel realizându-se o unire culturală, socială și spirituală între cele două țări.

Și anul acesta, evenimentul are un program amplu, conținând un șir de acțiuni culturale, sociale și civice, la care vor participa invitaţi de onoare. Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, fiind partener al proiectului „Cahul – Capitala Tineretului 2012”, a invitat în cadrul festivalului Ansambul „Izvoraş”, care vor susţine un spectacol etno – folcloric pe scena Filarmonicii Banatului, şi o trupă de teatru de la Teatrul Muzical – Dramatic „B.P. Haşdeu” din oraşul Cahul.

În parteneriat cu Institutul Intercultural Timişoara, vom desfăşura un workshop pe tema „Migranţi din zonele de conflict”, în cadrul căruia vor participa, alături de membri ai comunităţilor de străini proveniţi din state ne-membre ale UE, reprezentanţi ai mass-mediei, ai instituţiilor publice locale şi ai unor organizaţii neguvernamentale din Timişoara. Scopul seminarului este de a aduce în discuţie realitatiile din diferite zone de conflict.

În data de 22 februarie, a fost dat startul Concursului de pictură şi fotografie “Basarabia prin ochii tăi”. La acest concurs, s-au înscris tineri talentaţi din Timişoara, care au vrut să transmită publicului un mesaj prin intermediul artei vizuale. Lucrările participanţilor vor fi expuse la expoziţiei cu acelaşi nume din cadrul festivalului, care se va desfăşura în incinta Bastionului Theresia. La festivitatea de încheiere a proiectului, vor fi acordate premii pentru câştigătorii concursului.

Și desigur, din program nu va lipsi seara de concert live care, în fiecare an, adună sute de studenți și invitați ai festivalului. La această ediție, pe scena Clubului Daos, va urca din nou Paralela 47, trupă din Republica Moldova cunoscută și îndrăgită de publicul din România, și o trupă de rock actuală – „Whynona Ryderz”.

Data de 27 martie 1918, rămâne adânc înrădăcinată în sufletul oricărui român ca un act de vitejie, întrucât Basarabia a fost prima provincie care s-a alipit României pentru a forma România Mare. Este datoria noastră să menținem semnificația zilei de 27 martie ca un simbol viu al curajului strămășilor noștri de a transforma „o graniță într-o punte”.

Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” este oferit de Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara în parteneriat cu Departamentul Românilor de Pretutindeni, Consiliul Județean Timiș, Universitatea „Politehnica”, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, Primăria Municipiului Timișoara, Teatrul Național Timișoara, Filarmonica Banatul Timișoara, Clubul Daos, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Portalul basarabeni.ro, Radio Timișoara, TVR Timișoara, Muzeul Banatului, Studentie.Ro, VinSiEu, EvenimentInOras.

Programul Festivalului Cultural “Zilele Basarabiei” ediţia a XII-a:

Marti, 27 martie
ora 19:00, Hotel Casa politehnicii 2
– Deschiderea oficială, dezbatere „Transnistria – „pacificare” impusă de 20 de ani ”.

Miercuri, 28 martie
ora 14:00, mansarda Bastionului Theresia
– Vernisare expoziţie pictură-foto “ Basarabia prin ochii tăi”.

Joi, 29 martie
ora 14:00, Sala de Conferinţe a Bibliotecii Centrale Universitate “Eugen Todoran”
-Lansare de carte “Istoria Basarabiei ” de Ştefan Purici.
Invitat special Cristi Dumitru, Director Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.
ora 19:00, Sala mică a Teatrului Naţional Timişoara
– Spectacol de teatru „Cartierul Latin” de Pierre Chesnot, Teatrul Muzical-Dramatic „B.P. Haşdeu” (Cahul, R.Moldova).

Vineri, 30 martie
ora 15:00, Sala Adam Muller Guttenbrunn
– Workshop “Migranţi din zone de conflict -Transnistria”.
ora 21:00, club Daos
– Concert rock – Paralela 47, Whynona Ryderz: After party – Dj Rapala.

Sâmbătă, 31 martie
ora 19:00, Filarmonica Banatul Timișoara
– Concert etno – folcloric – Ansamblul Folcloric “Izvoraş” (Cahul).
ora 20:00, Restaurant Politehnica
– Seara socială.

Duminică, 1 aprilie
ora 10:00, Catedrala Mitropolitană Timişoara
– Slujba de binecuvantare.
ora 13:00, Catedrala Mitropolitană Timişoara
– Vizita la muzeul catedralei.

„Cine uită, nu merită!” – N. Iorga.

În perioada 25-27 martie, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara desfăşoară a XI-a ediţie a Festivalului Cultural Zilele Basarabiei în Timişoara.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara este o asociaţie non-guvernamentală înfiinţată în urma impulsului firesc al studenţilor basarabeni de a se afirma în mediul studenţesc românesc şi de a genera o întrepătrundere între specificul cultural basarabean şi cel din România.

În scopul realizării acestui obiectiv, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara sărbătoreşte în fiecare an „Zilele Basarabiei”, ediția din acest an marchează a 11-a aniversare a acestui proiect. Sărbatorim 93 de ani de la semnarea Actului Unirii Basarabiei cu Ţara prin derularea unui şir de manifestări culturale la care vor participa personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului.

Evenimentul se va desfăşura începând de vineri, 25 martie, orele 10.00 până duminică, 27 martie, orele 21.00 în diferite locaţii din Timişoara. Programul prevede 3 seri de concerte live, pe scena festivalului va urca formaţia bucureşteană „Travka”, formație cu rădăcini basarabene, precum şi alte patru trupe de peste Prut îndrăgite de publicul din România: „Alternosfera”, „Snails”, „Paralela 47” și „Dubas”. De asemenea, în cadrul concertului, „Alternosfera” îşi va lansa noul său album – „Virgula”. Pentru amatorii de muzică populară românească va concerta cel mai renumit ansamblu folcloric al comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei (Ucraina) „Dor Basarabean”. Proiectul „KRUM” al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Rep. Moldova va oferi publicului timişorean ocazia de a cunoaște teatrul românesc de peste Prut. Din program nu vor lipsi tradiţionalele dezbateri, lansarea cărţii „Românii din Bugeac pe cale de dispariție” de George Damian și expoziţia de pictură a tînărului artist basarabean Sergiu Popescu. În completarea Festivalului „Zilele Basarabiei” ne va înveseli cu prezenţa Mitoş Micleuşanu, venit tocmai de pe „Planeta Moldova”.

Data de 27 martie 1918 rămâne un moment istoric deosebit de important pentru românii de pretutindeni, Basarabia fiind provincia care a dat startul procesului de reîntregire a României Mari.

Festivalul „Zilele Basarabiei” este oferit de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului Timişoara, Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Clubul Daos, Librăriile Cărtureşti, Ready’s Greek Food Cafe, Radio Guerrilla, Portalul Basarabeni.Ro, 24FUN, TVR Timişoara, PRO TV Timişoara, Radio Timişoara.

Primul proiect al Organizației Studenților Basarabeni este Festivalul Cultural Zilele Basarabiei (FZB): un proiect complex de schimb intercultural între reprezentanții culturii basarabene și reprezentanții culturii locale. Proiect dedicat comemorării Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918.În cadrul acestui proiect se desfășoară activități culturale și civice, expoziții de pictură, lansări de carte, performance-uri, concerte în aer liber și proiecții video; se organizează workshop-uri cu reprezentanții organizațiilor și inițiativelor de tineret din centrele univesitare din țară, pentru a stabili relații de colaborare și strategii pentru o eficientă funcționare a acestora; precum și dezbateri care vizeaza situația Republicii Moldova și pașii pe care ar trebui să-i parcurgă către o democrație.Acest proiect este un succes, ajungând anul acesta la cea de-a X-a ediție în Timișoara și desfașurându-se în tot mai multe centre universitare (București, Iași, Cluj, Constanța, Craiova etc.).

Zilele Basarabiei la Timișoara, ediția a XI-a, 25 – 27 martie