Lansare carte – Basarabeni şi Bucovineni în Banat. Povestiri de viaţă.

Lansare carte – Basarabeni şi Bucovineni în Banat. Povestiri de viaţă.

Vineri, 25 februarie, 2011, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare «Eugen Todoran» Timişoara, va avea loc dezbateres și lansarea cărții cu titlul „Basarabeni şi Bucovineni în Banat. Povestiri de viaţă ” (editori Smaranda Vultur şi Adrian Onică) – ediţia I, Editura Marineasa, Timişoara, 2010, ediţia a II – a Editura Brumar, Timişoara, 2011.

O carte despre condiţiile dramatice ale refugiului basarabenilor şi bucovinenilor, din 1940 şi 1944, despre masacrul de la Fântâna Albă, despre exod, pierderi, disperare şi supravieţuire, despre destin. În anul 1940, România era nevoită să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu locuit de 3 milioane de români. Captivi într-o ţară străină, mulţi români au încercat să treacă graniţa înapoi în România. În urma încercărilor de trecere a graniţei, peste 3.000 de români au fost ucişi şi îngropaţi în gropi comune, peste 13.000 de români fiind deportaţi în Siberia şi Kazahstan.

În cadrul evenimentului va fi prezentat filmul lui Constantin Flondor ÎNTOARCERI (1980), va fi deschisă o expoziţie de carte, organizată de Biblioteca Centrală Universitară şi o expoziţie de fotografie despre Basarabia şi Bucovina, realizată de prof. dr. Otilia Hedeşan şi echipa ei.

Invitat special este Conf.dr. Igor Caşu de la Universitatea de Stat din Moldova, Chişinău, director al Centrului de Studiere a Totalitarismului din cadrul aceleiaşi instituţii. De la ora 13.30 la 16.30 în sala 101 din Universitatea de Vest Igor Cașu va ține două conferințe:
13.30 – 15.00  Politica naționalităților în URSS. Studiu de caz:… românii basarabeni și bucovineni.
15.00 – 16 .30 Manifestări naționale românești în RSSM între istorie și memorie ( în persperpectiva documentelor KGB).

Universitatea de Vest, Centrul Interdisciplinar de Studii Regionale, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timişoara.

4 Răspunsuri : “Lansare carte – Basarabeni şi Bucovineni în Banat. Povestiri de viaţă.”

 1. VItali spune:

  Politica ruşilor a fost de a dilua populaţia romănă cu alte naţionalităţi ( în majoritar cu rusi şi ucraineni şi de fapt le’a reuşit cît în Bucovina atît şi în Basarabia).Defapt şi actualmente in R.Moldova ,dacă un dintre soţi este de naţionalitate rusă in adeverinţa de naştere copilul va fi rus (nu e prestijios să fii moldovan). Aceiaş se întîmplă şi cu cetaţenii ukraineni vorbetori de limbă romînă în Bucovina şi regiunea Belgorod-Dnestrovsc(Ukr). Păcat dar şi astăzi politica externă a Romaniei este incompetentă.

 2. petre spune:

  cum pot face rost de aceasta carte? Multumesc!

 3. goncearu vladimir spune:

  Am trait acest refugiu,fiind copil,parintii mei fiind invatatori venind in jud.Timis-Torontal din jud.Lapusna.
  As dori aceasta carte.
  V.Goncearu

  Cu multumiri

 4. Constantin Gajban spune:

  Rog pe Vladimir Goncearu sa ma contacteze la adresa de email- ctgajban@gmail.com

Lăsaţi un răspuns